Jurken van natuurlijk materiaal van Paradyskunstenaar verstopt in het bos

Patroonjurk van Diana Scherer © Peter de Kan
Diana Scherer doet mee aan de tentoonstelling Paradys in de bossen van Oranjewoud. Ze heeft drie jurken gemaakt van de wortelen van haver, bedoeld voor vrouwen die een grote rol speelden in Oranjewoud.
De drie jurken zijn goed verstopt in de bossen en vallen bijna weg in de omgeving. Ze zijn twee-en-een-halve meter hoog en worden beschermd door glaswerk. "Ik heb drie jurken ontworpen voor drie vrouwen die een betekenisvolle rol hebben gespeeld voor Oranjewoud: Maria Louise, Henriëtte Amalia en Albertine Agnes van Nassau. De laatste is de oprichter fan Oranjewoud", vertelt kunstenaar Diana Scherer.
Jurk gemaakt door Diana Scherer © Peter de Kan
De jurken hebben patronen die doen denken aan kant-patronen. Scherer heeft geprobeerd het karakter van deze vrouwen in de jurken te typeren. "Maria Louise was stadhoudster. Ze was goed voor het volk en populair, ook bracht ze orde en dit zie je in de jurk terug in de rechte lijnen. Henriëtte Amalia was een decadente en pronkzuchtige dame. Ze was de schoondochter van de oprichtster Albertine Agnes. In die jurk zie je een overdadigheid van patronen, een wildgroei, wat heel goed werkt."
Jurk gemaakt van wortelen van haver © Peter de Kan
Scherer is afgelopen zomer al begonnen met het maken van het werk. "Het materiaal groeit het snelst in de zomer en het is een lang traject. Ik heb het in de winter goed opgeborgen en nu weer opgezet."
Jurk gemaakt door Diana Scherer © Peter de Kan
In pear jier lyn hat se har eigen technyk ûntwikkele mei help fan de Radboud Universiteit. "Het is een geheime techniek, waar ik een beetje over kan vertellen. Ik heb sjablonen onder de grond en daarin groeien de wortels." Se kiest foar hjouwer, in gers-soarte om't dy it bêste ticht by elkoar groeie.
Een paar jaar geleden heeft ze haar eigen techniek ontwikkeld met behulp van de Radboud Universiteit. "Het is een geheime techniek, waar ik een beetje over kan vertellen. Ik heb sjablonen onder de grond en daarin groeien de wortels." Ze kiest voor haver, een grassoort omdat die het beste dicht bij elkaar groeien.
Zouden we van mijn plantenmateriaal, dat nu nog heel kwetsbaar is, in de toekomst een duurzaam materiaal kunnen maken?
Diana Scherer
Haar droom is dat we uiteindelijk onze kleding in de tuin kunnen laten groeien. "Ik ben met materiaalonderzoek begonnen. Zouden we van mijn plantenmateriaal, dat nu nog heel kwetsbaar is, in de toekomst een duurzaam materiaal kunnen maken? Inmiddels zijn er drie studenten bij de TU Delft hierop afgestudeerd. We zijn er nog niet, maar wel al een heel stuk verder."
© Peter de Kan
Paradys
In drie delen staan we stil bij drie van de vijftien kunstenaars die meedoen aan de tentoonstelling Paradys in de bossen van Oranjewoud. Gister was deel twee met kunstenaar Erik van Lieshout en eergister was deel een met Isa van Lier. Paradys is onderdeel van kunstmanifestatie Arcadia, die tot en met 14 augustus duurt. Bij Arcadia wordt met behulp van kunst bevraagd welke wereld we willen achterlaten aan de generaties na ons. Andere onderdelen zijn Bosk, IIs en Uitgesteld Geluk.