Elfstedenwandelaars volbrengen monstertocht van 207 kilometer

Wandelaars bij de finish © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Na vijf dagen zijn de wandelaars van de Elfstedentocht zaterdag weer aangekomen in Leeuwarden. Op de laatste dag stond de etappe Dokkum-Leeuwarden op het programma, een tocht van 27 kilometer.
Een Brabander (uit Deurne) kwam als eerste binnen bij schouwburg De Harmonie. Hij liep gemiddeld 8,1 kilometer per uur. "Een kwestie van oefenen."
Het was de eerste keer dat hij meedeed. "Ik heb een fantastisch week gehad. Op een paar buien na was het perfect wandelweer. Het was een mooie ervaring, dus de kans is groot dat ik nog een keer terugkom."
Voor de wandelaars was er een warm welkom, vaak werden ze ontvangen met een bloemetje en familieleden bij de finish.
"Die laatste etappe is een makkie", zei Eeuwe Geertsma, voorzitter van de Elfstedenwandeltocht, zaterdagochtend.

Pittige editie, niet veel uitvallers

"Ze hebben dan al 180 kilometer in de benen, dus dat laatste stuk gaat lukt ook nog wel." Het was best wel een pittige editie dit jaar. "We hebben veel harde wind gehad, en regen en zelfs hagel."
Van de 743 deelnemers zijn er 33 uitgevallen, dat is minder dan andere jaren. "Het is een monstertocht, dus mensen weten wel waar ze aan beginnen. Het is een uitdaging, maar ze zijn wel voorbereid. Dit doe je niet zomaar."
Wandelaars in Dokkum © Martin de Jong
Eeuwe Geertsma
De oudste deelnemer is 89 jaar. "En die loopt nog als een kievit!" De organisatie wil ook meer jongeren bereiken. Er lopen zelfs kinderen mee van 12 en 13 jaar.
"Gemiddeld zakt de leeftijd van de deelnemers. Dat zijn nu dertigers en veertigers, terwijl dat eerder vaker vijftigers waren. Door corona hebben veel mensen het wandelen ontdekt. Het is leuk, gezond en gezellig. Dus we zijn niet bang voor de toekomst."