Sneker volleybalinternationals, vrouwen en mannen, krijgen drukke zomer

Marrit Jasper © Orange Pictures
Volgende week begint voor de volleybalinternationals een drukke periode met veel wedstrijden en ook veel reizen.
De vrouwen beginnen in Turkije met de Volleyball Nations League (VNL). Na een week met vier wedstrijden komen ze een week thuis en dan vertrekken ze weer naar Brazilië voor opnieuw vier wedstrijden.
In de week dat de vrouwen thuis zijn, spelen de mannen voor de VNL. Zo zijn er de hele zomer grote internationale wedstrijden voor de Friese volleyballers Marrit Jasper, Gijs van Solkema, Bennie Tuinstra en Steven Ottevanger.
Het kan bijna geen toeval zijn dat alle Friese internationals uit Sneek komen. De jeugdopleiding bij VC Sneek is goed verzorgd en dat betaalt zich nu uit.

Teleurstelling

Al is het voor Marrit Jasper wel een teleurstelling dat haar zusje Hester dit jaar niet geselecteerd is door bondscoach Avital Selinger. Hester is het afgelopen seizoen een periode geblesseerd geweest en het lukte haar niet weer in de basis te spelen bij haar club Allianz MTV Stuttgart.
Dat ze het afgelopen halfjaar niet veel speelminuten heeft gekregen, heeft misschien meegespeeld voor Selinger, die wel veel speelsters van Team22 heeft geselecteerd. Dat is een speciaal team dat met het oog op het WK in eigen land dit jaar in september gevormd is en dat ook onder leiding staat van Avital Selinger.
Marrit Jasper in gesprek met verslaggever Geartsje de Vries © Orange Pictures
Marrit Jasper vind het erg jammer dat ze nu deze zomer niet kan optrekken met haar jongere zus. "Ja, ik vind dat heel jammer. Maar ik heb haar op het hart gedrukt vooral te genieten van een vrije zomer. Dat heeft ze ook al twee jaar niet gehad en dat kan nu wel."

Van waarde als invalster

Marrit Jasper hoort al een tijdje bij het nationale team en is nu één van de 'oudere' speelsters met haar 26 jaar. Ze speelt bij Cuneo in Italië, dat dit seizoen als zevende is geëindigd in de Italiaanse serie A. Ze speelt als passer-loper en heeft op die positie in het Nederlands team veel concurrentie van anderen. Een basisplekje zit er dan ook niet in, maar ze is van grote waarde als invalster. Marrit speelt op 1 juni de eerste officiële wedstrijd van deze zomer in Ankara tegen China.
Het WK in eigen land is dit jaar het hoofddoel van de vrouwen. Dat begint op 23 september in Arnhem.
Steven Ottevanger, Gijs van Solkema en Bennie Tuinstra © Orange Pictures
De Italiaanse bondscoach Roberto Piazza van de mannen heeft drie Snekers geselecteerd: libero Steven Ottevanger, spelverdeler Gijs van Solkema en buitenaanvaller Bennie Tuinstra.
Vooral Bennie Tuinstra heeft het afgelopen jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Hij ging vorig jaar van het Groninger Lycurgus naar het Duitse Giesen, maar eerst speelde hij nog met het nationale team in Italië in de Volleyball Nations League. Daar deed hij het zo goed dat hij een aanbieding kreeg van de Turkse topclub Ziraat Bankasi uit Ankara. Zijn contract bij Giesen werd afgekocht en hij haalde met Ankara de Turkse titel.

Vergelijking met olympische ploeg van 1996

De drie mannen uit Sneek maken graag een vergelijking met 1996, toen ook drie Sneker mannen in het Nederlandse team zaten. Die ploeg met Jan Posthuma, Ronald Zoodsma en Olaf van der Meulen werd olympisch kampioen. "Dat kan geen toeval zijn toch? Dat er nu weer drie Snekers in zitten!" lacht Bennie Tuinstra. Gijs van Solkema gaat er wat serieuzer op in: "Ik denk dat het alles te maken heeft met VC Sneek en de manier waarop de jeugd daar opgeleid wordt. Ik denk ook dat het voor VC Sneek een groot compliment is."

Spannend of ze worden gekozen

Op dit moment staan nog 19 namen op de lijst van de selectie van Roberto Piazza. Dat aantal wordt nog teruggebracht naar 14. Voor Bennie Tuinstra is dat niet zo spannend, want hij zal er wel bij zitten. Steven Ottevanger en Gijs van Solkema zijn niet zo zeker van een plekje, maar geven beide aan dat ze er alles aan doen: "Ik vind zelf dat ik een goed seizoen gedraaid heb en doe op de trainingen mijn stinkende best. Dus ik doe er alles aan", zegt Van Solkema. Steven Ottevanger valt hem bij: "En meer kun je niet doen. Het is nu aan de staf."
De mannen hebben eerst nog wat oefenwedstrijden en reizen dan af naar Brazilië, waar Japan de eerste tegenstander is in de wedstrijden om de Volleyball Nations League.