Campings in Fryslân stampvol: de Friese toerismesector blijft aantrekken

In Súdwest-Fryslân zijn ze dit weekend volledig volgeboekt
De campings in Fryslân beleven gouden tijden aan het begin van het kampeerseizoen. Niet alleen zijn alle seizoenplaatsen al vergeven, voor passanten is er ook geen plekje meer voor de tent of caravan.
Verschillende campingeigenaren in Súdwest-Fryslân merken veel drukte op de camping rondom Hemelvaart. Dat is niet nieuw, maar anders dan in andere jaren zijn de campings nu tot de nok toe vol.
"We zijn het wel gewend dat het met Hemelvaart erg druk is, zo ook het pinksterweekend volgend weekend, maar we zitten nu vooral heel vroeg al vol. Zes weken van tevoren zaten we al helemaal volgeboekt", vertelt Wouter Bleckman, eigenaar van camping De Kuilart in Koudum.

Fryslân ontdekt tijdens coronacrisis

Volgens de eigenaren zijn het veel gezinnen die familieweekenden inhalen op de camping. Daarnaast zijn de Duitse toeristen ook terug op de Friese campings. Veel mensen uit de rest van Nederland hebben in de coronatijd ontdekt hoe mooi het is om in Fryslân vakantie te vieren en blijven dat nu ook doen.
Campinggasten © Omrop Fryslan
Martin Cnossen, directeur van marketingbureau Merk Fryslân, ziet een trend in het aantrekken van de Friese toerismesector. "Mensen kiezen toch bewuster in hun bestemming en blijven dichtbij. Dat heeft ook met duurzaamheid en de kosten te maken, maar het is wel een trend die we zien en waarvan ik geloof dat die wel blijvend zal zijn."

Vol is vol

Wie te laat is met boeken of op het laatste moment nog verwacht een tentje te kunnen opzetten op de camping, die wordt teleurgesteld. Sjouke van der Veen, eigenaar van camping De Bosrand in Oldeholtpade: "Er zijn Duitsers die hier te kiten gaan, die denken dat ze hier 's avonds nog kunnen kamperen. Nou, die vissen achter het net, want we hebben geen ruimte meer."
De terugkomst van Duitse toeristen zorgt ook voor extra drukte