Terschelling onder de indruk van dodelijk ongeluk op charterschip: "In en in triest"

Ongeluk op charterschip Wilhelmina
Het dodelijke ongeluk op charterschip Wilhelmina heeft veel indruk gemaakt op Terschelling. Dat zegt burgemeester Caroline van de Pol van het Waddeneiland.
Bij het ongeluk kwam vrijdagochtend een 79-jarige man om het leven en een vrouw raakte zwaar gewond. Het schip was onderweg van Terschelling naar Ameland. De giek van de tweemaster kwam los en viel bovenop de twee slachtoffers. In totaal waren er 21 mensen aan boord, onder wie 2 bemanningsleden. Na het ongeluk is het schip teruggebracht naar Terschelling.
Politie op weg naar het charterschip Wilhelmina © Omrop Fryslân
"In en in triest", vat Van de Pol het drama samen. "Het waren mensen die gewoon heerlijk een weekend aan zeilen waren. Die een prachtig schip met elkaar hadden afgehuurd en van Terschelling naar Ameland zouden varen. Het is uitermate verdrietig."
Aandoenlijk. Ik kan er niets anders van maken. Men was zo ontzettend geraakt.
Caroline van de Pol, burgemeester van Terschelling
De burgemeester heeft met de opvarenden en de schipper gesproken, en ook met de politie en de recherche. "Aandoenlijk. Ik kan er niets anders van maken. Men was zo ontzettend geraakt."
In de haven van Terschelling heeft de politie onderzoek gedaan op het schip. Er is gekeken naar de staat van onderhoud van het schip en of er fouten gemaakt zijn door de bemanning, vertelt politiewoordvoerder Dennis Janus. Ook is er met getuigen gesproken.
Politiewoordvoerder Dennis Janus
Daarna is het schip vrijgegeven en gaat het naar de thuishaven Harlingen voor verder onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport, die ook de keuring van dit soort schepen doet.
Janus kan niet zeggen hoe lang dat onderzoek zal duren. "En als er geen verwijtbare schuld is, maar echt puur een ongeluk, dan is voor ons ook de kous af", zegt Janus. "Hoe triest dit ook is voor de vrouw die gewond is geraakt en het dodelijk slachtoffer."
Hulpdiensten in de Terschellinger haven © ProNews Producties
Vrijdag zou de HT-roeirace van Harlingen naar Terschelling zijn, maar die was vanwege de harde wind afgelast. Zaterdag wordt wel het gebruikelijke nafeest bij de haven van het eiland gehouden.
"Heel dubbel", zegt burgemeester Van de Pol daarover. "In de ochtend hebben we het bungee-roeien en 's avonds is er, eerlijk is eerlijk, een feestelijk samenzijn met elkaar. Ja, dat bijt elkaar wat."
Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling