Paradyskunstenaar tovert parkeergarage om tot kleurrijk bloemenmozaïek

Bloemenmozaïek van Erik van Lieshout © Peter de Kan
Erik van Lieshout doet mee aan de tentoonstelling Paradys in de bossen van Oranjewoud. Zijn kunstwerk is niet daar te zien, maar op de parkeergarage in het centrum van Heerenveen.
"Het eerste idee was om ergens in de weilanden bij de Belvédèretoren het bloemenmozaïek te maken, maar dat mocht niet van de eigenaren van de toren en die van de weilanden. Bovendien zouden de herten het misschien wel opeten", zegt kunstenaar Erik van Lieshout. Het was het begin van een zoektocht naar een geschikte plek voor zijn werk.
Het idee voor het werk was er al snel. "Vroeger woonde Albertine Agnes van Nassau hier met haar kinderen en ze hadden allemaal bloemenmozaïeken." Als basis voor zijn mozaïek gebruikt hij een arend. "Ik heb hem uit elkaar gerukt: de vleugels, stukken snavel, de staart en de klauwen. Met die dingen heb ik allemaal ontwerpen gemaakt."
Bloemenmozaïek van Erik van Lieshout © Peter de Kan
Zijn zoektocht naar een geschikte plaats ging verder. "Oranjewoud ligt tegen de woonwijk Herenwoud aan. Je hebt daar hellingen die vanaf het water omhoog lopen naar de huizen toe." voor een bloemenmozaïek dacht hij. Maar de gemeente vond dat niet een goed idee.
"Het is belangrijk dat je flexibel blijft en open blijft staan voor de mening voor iedereen, iedere keer dat het niet door kan gaan", vertelt hij.
Hij heeft van zijn zoektocht een film gemaakt die in een schuur in de bossen van Oranjewoud te zien is. Hierin komt kroonprinses Amalia regelmatig op een humoristische wijze voorbij. "Ik vind niet dat ik Amalia en de koninklijke familie te kakken zet. Ik vind Amalia een leuk karakter om mee te werken. Ik heb dat eerder ook bijvoorbeeld met Merkel gedaan."
Het zou eerst bedoeld zijn voor de rijke mensen, en nu eindigt het bij de gewone mensen in Heerenveen, ik vind dat eigenlijk wel leuk.
Erik van Lieshout
Video van kunstenaar Erik van Lieshout © Peter de Kan
Uiteindelijk kwam de gemeente met een aantal ideeën. "Dan kom je uiteindelijk op een hele depressieve plek -middenin Heerenveen- uit. Daar zijn heel weinig bloemen, het is er een beetje grauw. Daar komen de bloemen wel tot zijn recht."
Kunstenaar Erik van Lieshout © Peter de Kan
De bloemenmozaïek van 7500 bloemen is nu op de parkeergarage in Heerenveen te zien. Of hij het erg vindt dat zijn werk niet bij alle andere kunstenaars in de bossen van Oranjewoud te zien is? "Het zou eerst bedoeld zijn voor de rijke mensen, en nu eindigt het bij de gewone mensen in Heerenveen, ik vind dat eigenlijk wel leuk."
In drie delen staan we stil bij drie van de vijftien kunstenaars die meedoen aan de tentoonstelling Paradys in de bossen van Oranjewoud. Morgen deel drie met daarin kunstenaar Diana Scherer. Gisteren was deel een met kunstenaar Isa van Lier. Paradys is onderdeel van kunstmanifestatie Arcadia, die tot en met 14 augustus duurt. Bij Arcadia wordt met behulp van kunst bevraagd welke wereld we willen achterlaten aan de generaties na ons. Andere onderdelen zijn Bosk, IIs en Uitgesteld Geluk.