79-jarige man overleden bij ernstig ongeluk op charterschip Wilhelmina

Schip Wilhelmina in de haven van Terschelling © ProNews Producties
Op charterschip Wilhelmina is vrijdagochtend een ernstig ongeluk gebeurd. Daarbij is een 79-jarige man overleden en een vrouw raakte zwaargewond. Dat meldt de politie.
Het schip was net vertrokken uit de haven van Terschelling. Daar ging het direct mis. De ambulancedienst is met de KNRM-reddingboot Arie Visser van West-Terschelling direct naar het zeilschip uitgerukt. Daarna is besloten het charterschip met de opvarenden terug te brengen naar de haven van Terschelling, waar de overige hulpdiensten stonden.
De Wilhelmina was onderweg naar Ameland. Volgens de politie is de giek van het schip gevallen en heeft het twee mensen geraakt. Het schip is in beslag genomen voor onderzoek. De gewonde vrouw is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.
De route van de Wilhelmina © Marine Traffic
Er waren 19 gasten en twee bemanningsleden op het schip. De opvarenden worden opgevangen en krijgen nazorg. De Wilhelmina heeft Harlingen als thuishaven.
Op de website van de gemeente Harlingen reageert burgemeester Ina Sjerps op het ongeluk: "Het is een vreselijk en dramatisch ongeluk. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden, overige gasten aan boord en de bemanning. We wensen hen alle kracht toe."
Hulpdiensten in de Terschellinger haven © ProNews Producties
Er is een forensisch team met een helikopter naar het eiland gebracht, meldt de politie. "Zij gaan nu foto's maken en alles minuscuul vastleggen." Er zal ook onderzoek worden gedaan naar de staat van het schip.
De politie heeft het schip in de loop van de middag weer vrijgegeven. Het schip zal waarschijnlijk terugvaren naar Harlingen voor verder onderzoek.
In 2016 was er ook een dodelijk ongeluk met een schip. Op de Amicitia brak de mast af en kwam op drie Duitse passagiers terecht. Ze overleefden het niet. Uit onderzoek bleek dat er houtrot in de mast zat.