Friese zeilboot 16-kwadraat viert 91-jarig jubileum met weekend in Grou

De boot in actie © www.16m2.nl
De zeilboot '16-kwadraat' staat dit weekend centraal in Grou bij het 91-jarige bestaan. Vanwege corona ging het jubileum vorig jaar niet door.
"De boot heeft, zoals de naam al zegt, een zeil van zestien vierkante meter en is zes meter lang. En hij is van hout", vertelt kenner Pieter Lanser. "En dat hout maakt het zo mooi voor de liefhebbers." Het is echt een klassieker. "De liefde tussen de boot en de eigenaar is groot."
Hendrik Bulthuis (1892-1948), die kapper in Burgum was, ontwierp de boot in 1931. Hij was ook de ontwerper van de BM'er, de boot die hij noemde naar het Burgumer Mar. Dat ontwerp bedacht hij in 1928 met een zeil van twaalf vierkante meter.

Bouwpakket

De open zeilboot was niet langer dan zes meter omdat die daardoor belastingvrij was. Het type werd erg populair; hij was niet duur en daarom toegankelijk voor een groot publiek. Met een bouwpakket konden mensen de boot zelf bouwen.
"De boot is niet alleen geliefd in Fryslân, maar ook daarbuiten." De glorietijd wat wedstrijdzeilen betreft was in de jaren zeventig en tachtig. "De welvaart nam toe en mensen kregen meer vrije tijd en er was nog geen concurrentie van goedkope vliegtuigvakanties."
Pieter Lanser
Het jubileum wordt over drie dagen gevierd, met op vrijdag en zondag wedstrijden. "Op zaterdag is er een gastendag, waar iedereen welkom is, ook leken. Mensen kunnen meezeilen en er is feest en muziek."