Karavaan nei de Takomst wil mensen enthousiasmeren voor duurzaamheid
De Karavaan wil mensen enthousiasmeren om duurzaam in actie te komen
Mensen kennis laten maken met duurzame projecten en hen enthousiasmeren om er zelf ook iets mee te doen. Dat is het doel van de Karavaan nei de Takomst, die donderdag gestart is.
De Karavaan zal de komende zaterdagen tot twee juli verschillende delen van Fryslân bezoeken. De tocht begon donderdag op de Twibaksmerk in Leeuwarden, waar de lopende bomen van Bosk staan.

Deelnemers moesten zo'n tien kilometer lopen, via de energiecoöperatie van Goutum, de tiny houses in Techum en een tot een bed & breakfast verbouwd elektriciteitshuisje in Wirdum naar de nieuwe dorpswindmolen van Reduzum, die in aanbouw is.

Alef Dekker vond het interessant om te zien dat er in Fryslân al jaren vele ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzaamheid. "We kwamen langs een autodealer die al 17 jaar zonnepanelen op het dak heeft. Het is een geweldige tocht en zeer de moeite waard om Fryslân zo te leren kennen."
In Grou zijn ze sinds 2018 bezig met verschillende initiatieven. "Met zo'n 50 Grousters kwamen we bij elkaar en we hadden een droom", vertelt Dick Willemsen. "Een droom van een circulaire gemeenschap met lokaal eten. Er zijn verschillende werkgroepen en we hebben ook al wat gedaan, zoals een bijenlint aanleggen, geveltuintjes gemaakt en we hebben fruitbomen uitgedeeld."
Verslaggever Gerrit de Boer praat met verschillende deelnemers
In Reduzum stapten de deelnemers in elektrische boten in de richting van Grou. Na een tocht langs duurzame initiatieven eindigde de dag in de Sint-Pieterskerk. In de kerk gaf oud-politicus en schrijver Jan Terlouw een lezing over de noodzaak van verduurzamen.
Jan Terlouw over de Karavaan nei de Takomst
Terlouw vertelde dat wij de natuur en het milieu sinds de Tweede Wereldoorlog volledig verwaarloosd hebben. Snel ingrijpen is volgens hem hard nodig om te voorkomen dat onze kinderen en kleinkinderen in een verschrikkelijke wereld terecht komen.

De Karavaan nei de Takomst valt onder Arcadia, het cultuurproject dat dit jaar zo'n honderd evenementen en projecten organiseert. De organisatie is in handen van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Dat is een groep van bedrijven, overheidsinstellingen, scholen en andere organisaties die zich inzetten voor een klimaatvriendelijker en duurzaam Fryslân.
Het aantal deelnemers van de eerste dag liep wat terug, zegt Bouwe de Boer van de organisatie. "Misschien was tien kilometer lopen voor sommige mensen toch wat te veel", zegt hij. "We hadden 's ochtends veel meer aanmeldingen, maar verschillende mensen hebben afgezegd en gingen alleen naar de lezing van Jan Terlouw. Dat kan natuurlijk, maar dan missen ze wel wat.""
Verslaggever Gerrit de Boer reisde met de Karavaan mee
De Boer hoopt dat de komende tochten meer deelnemers zullen trekken. De eerste staat voor aankomende zaterdag op het programma en gaat van Grou naar Akkrum.
Meer informatie over de tochten van de Karavaan en hoe je mee kunt doen, is te vinden op de website karavaanneidetakomst.frl.