Paard Fado de Padd racet voor het goede doel; al 20.000 euro opgehaald

Het paard Fado de Padd uit Lippenhuizen draaft opnieuw voor het goede doel
Het Franse paard Fado de Padd strijdt voor het goede doel. De draver van Stâl Boppeslach in Lippenhuizen komt vrijdag in actie op Victoria Park in Wolvega. Al het geld dat hij wint, gaat naar het Ronald McDonaldhuis in Beetsterzwaag.
Fado is een Franse harddraver. Hij was afgeschreven vanwege een blessure en kwam in Frankrijk in het zwarte circuit. Stâl Boppeslach heeft het paard op vijfjarige leeftijd gekocht na een advies van de 70-jarige 'paardendokter' en trainer Aonne de Wrede die in Heerenveen woont.
De stal is opgericht om via de drafsport maatschappelijke initiatieven in Fryslân te steunen.
Na een halfjaar opknappen door een speciaal trainingsregiem, heeft het paard drie keer de tweede en twee keer de derde plak gewonnen bij harddraafraces.
Fado en trainer Aonne de Wrede © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Marthijs Roorda omschrijft het paard als: "Een doorzetter waar wij alles mee kunnen doen. Hij houdt van trainen, maar ook wel van een beetje aandacht."

Tien vragen aan Marthijs Roorda van Stâl Boppeslach over Fado

Wat is het goede doel waar Fado nu voor gaat draven?
"De Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. Daar gaat al het prijzengeld van 2022 heen. Als er iets met Fado gebeurt, bijvoorbeeld een blessure, dan hebben we een bedrag met de Hoeve afgesproken. Dat bedrag doneren wij dan toch nog."
Waarom hebben jullie dat doel uitgekozen?
"Voor ons is het belangrijk dat het doel maatschappelijk en in Fryslân is. En verder: je zou het zelf maar hebben, dat je kind ziek wordt. De Hoeve in Beetsterzwaag is één van de dingen waar mensen gewoon op aan moeten kunnen. Eigenlijk slaat het nergens op dat dit via een goed doel moet."
Wie zijn onderdeel van het collectief Stâl Boppeslach?
"Mijn broer en ik zijn de twee initiatiefnemers, daarbij komen nog de bedrijven: Werkfactor, Greeninclusive (van Marthijs Roorda en zijn broer Hendrik), Hempflax, ABN-Amro, Quintes, Douwe Beintema, Looped, EPS Nederland, Baag Lena Capital, Get2Green Logistics, Flyerprint Graphics, EWB Duurzaam, Makelaardij Marten Groothof en Sumsare AC."
Wat is het financiële plaatje?
"Wij als Stâl Boppeslach verzorgen Fado hier in Lippenhuizen voor zo'n 500 euro per maand. Normaal gesproken zou dan ook nog de trainer een bedrag van zo'n 500 euro per maand verdienden, maar Aonne doet dit werk vrijwillig. Onze wedstrijdruiter John Dekker heeft ook afstand genomen van het prijzengeld, omdat het naar het goede doel gaat. Anders zou de ruiter tien procent van het prijzengeld krijgen."
Wat betekent dit harddraven voor Fryslân?
"Fryslân heeft een rijke geschiedenis in de draafsport. Vooral in Drachten, Wolvega en Leeuwarden. Vroeger droegen veel mensen de sport een warm hart toe. Ik zou graag willen dat de sport het publiek meer opzoekt, want kijk: in Frankrijk is het een mega industrie van vier miljard euro. In Nederland is de omzet maar zo'n 50 miljoen euro. Veel kleiner dus."
Marthijs Roorda © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Wat is er bijzonder aan Fado?
"Hij heeft talent, net als een hoop andere paarden, hoor, maar Fado had altijd al de kwaliteit om een goede harddraver te worden. Het is Aonne gelukt om dat eruit te halen."
Waarom kan Aonne de Wrede dit?
"Hij is de beste trainer van Nederland. Hij ziet dingen die anderen niet zien of doen. Hij is altijd geduldig met de paarden en kan ook dingen met paarden waar anderen niks mee kunnen. De Wrede heeft veel gewonnen, onder andere in Frankrijk, Scandinavië en de Verenigde Staten. Hij zet zich nu zeven dagen per week in dit voor het paard en dus voor het goede doel."
Wat zag hij in Fado toen jullie het paard kochten?
"Na een testrit dacht Aonne eigenlijk gelijk dat hij een goed paard te pakken had. Meer dan de intuïtie van Aonne is het niet geweest."
Hoe heeft Aonne de harddraver weer zover gekregen dat hij prijzen wint?
"Door een halfjaar echt heel gefocust en met veel geduld het paard proberen te helpen om van de blessure af te komen. Daarna een hoop dingen proberen om Fado weer op niveau te krijgen met speciale trainingsregiems, nadenken over bandages, over eten, over welke ijzers er onder de voeten komen: eigenlijk over alles wat je bedenken kunt om een paard weer op niveau te krijgen."
Omrop Fryslân, Hayo Bootsma © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Wat kunnen andere trainers leren van hoe Aonne Fado traint?
"Kijk, normaal gesproken staat een paard zeventien à achttien keer aan de startlijn. Fado 'maar' twaalf keer. Maar van die twaalf keer heeft Fado bijna de helft gewonnen, heel bijzonder voor een afgeschreven paard. Het meest belangrijke is denk ik dat paard en trainen elkaar vinden. Waarom Aonne dat zo goed kan, dat weet ik ook niet precies. Ik weet wel dat een hoop paarden het veel beter zullen doen met Aonne als trainer."
Hoe zal Fado nog draven?
"Fado draaft sowieso nog een jaar. Ik hoop dat hij ook nog een tweede jaar kan draven. Maar we willen zeker niet te lang met hem draven. We vinden het belangrijk dat Fado een mooie plek krijgt na zijn tijd als draver. Daar hebben we nog geen concrete plannen voor, mar dat gaat vast lukken."