Kaatsvereniging Jan Reitsma viert 125-jarige jubileum in oude tenues

Pingjum heeft het 125-jarige jubileum van kaatsvereniging Jan Reitsma in oud tenue gevierd
In Pingjum is het 125-jarige jubileum van kaatsvereniging Jan Reitsma gevierd, geheel in stijl in tenues van honderd jaar geleden. "Oude tijden komen terug", zegt voorzitter Paulus Groenendijk.
Eigenlijk zijn de festiviteiten een jaar te laat, want de vereniging bestaat inmiddels al 126 jaar. "Maar vorig jaar konden we vanwege corona deze dag niet houden. Toch zeiden we: we laten deze dag niet voorbijgaan zonder wat extra aandacht. Beter laat dan nooit. Doorgaan zal het, maar dan een jaar later", zegt Groenendijk.

Met petjes en op sokken

Om het niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, heeft de club de spelers gevraagd om in oude kledij te komen. "Het geeft wel sfeer. Er komen verhalen naar boven, dat doet me goed. Ongeveer de helft van de mensen is echt in tenue van honderd jaar terug. Wij zijn heel tevreden."
Voorzitter Paulus Groenendijk © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Hoewel de kleding mooi is, draait het daar niet om. "De kransen zijn het allerbelangrijkst. De strijd telt, je wilt graag winnen, want verliezen, daar hebben we allemaal een verrekte hekel aan."

Warm in thermo-onderbroek

Daar kan Sjoerd Atze de Jong zich wel in vinden, die donderdag in oude kledij meespeelt. "Het is wel warm in de thermo-onderbroek als het zonnetje doorbreekt. Maar het hoort erbij", lacht hij.
Er wordt op sokken gespeeld. "Ik heb sokken van mijn moeder aan, zij heeft ze voor mij gebreid. Het kaatsen op sokken valt mij niet tegen. Normaal hebben we schoenen aan, maar we gaan niet onderuit", zegt De Jong. "Ik heb ook een petje op en een oude kaatswant in de achterzak van mijn broek. Ik had het niet thuis liggen, ik moest hier en daar wat vragen."
Verslaggever Gerrit de Boer bij de kaatsvereniging
De kaatsvereniging van Pingjum is in 1896 opgericht. De club is genoemd naar Jan Reitsma (1869-1959), een kaatslegende uit het dorp. Reitsma deed tussen 1888 en 1909 mee aan de PC en verzamelde 32 punten. Daarmee staat hij op de vierde plaats van het PC-klassement van alle tijden.