Paradyskunstenaar laat met fantasiewezens de wereld op speelse wijze zien

Kunstenaar Isa van Lier © Peter de Kan
Isa van Lier is een van de kunstenaars die meedoet aan de tentoonstelling Paradys in de bossen van Oranjewoud. Ze heeft een zen-tempel gemaakt en ingericht met keramische fantasiewezens.
"Ik wil een speeltuin creëren waarin je, net als kind, de tijd even helemaal vergeet." Dat hoopt de jonge kunstenaar Isa van Lier te bereiken met haar kunstwerk. Ze heeft in de statelijke Overtuin in Oranjewoud een tuinmanhuisje omgetoverd tot een zen-tempel. Hierin is allerlei keramisch fantasiewerk van haar te bekijken. "Ik heb een hele familie van wezentjes gemaakt, in iedere hoek is er wel eentje verstopt."
De tempel van Isa van Lier © Peter de Kan
Ze noemt het zelf 'Barbapapa'-achtige figuren en vormen. Ook is er een groot bouwwerk te zien in de vorm van speelgoedblokjes die in opvallende kleuren zijn geglazuurd. "De hele installatie voelt alsof er een heel groot kind heeft zitten spelen. Ik wil de fantasie en nieuwsgierigheid van de mensen prikkelen en dat we zo die laagjes van onszelf weer zichtbaar maken, dat is heel erg nodig."
Ik hoop dat mensen even stil vallen en een moment voor zichzelf voelen.
Isa van Lier
Maar dat is niet het enige wat ze wil bereiken met haar werk. De tempel is er ook om even tot rust te komen. "Ik hoop dat mensen even stil vallen en een moment voor zichzelf voelen. Ik vind het helemaal niet erg als iemand hier een uur wil zitten en alle details wil bekijken en zo rust ervaart. Daarvoor heb ik het gemaakt."
Vanuit de tempel kan men ook naar buiten kijken: een tuin met nog meer kunstobjecten
Uitzicht vanuit de tempel © Peter de Kan
"De tentoonstelling gaat over het paradijs. Het botst misschien wel met de realiteit, maar ik ben ervan overtuigd dat er hier zoveel moois te zien is: ieder mosje, plantje, sculptuurtje. Als we dit met veel verwondering en aandacht kunnen bekijken dan kan het een paradijselijke ervaring worden."
"Ik hoop dat het iets los maakt bij de bezoekers: dat ze het graag willen aanraken en er interactie mee willen hebben." Maar of ze het écht mogen aanraken? "Ik heb een grote speelkamer gemaakt, maar helaas ben ik de enige die er echt mee mag spelen. Alles in de tempel is heel kwetsbaar. Maar de beelden in de tuin mogen wel even geknuffeld worden."
In de tempel van Isa van Lier © Peter de Kan
Paradys
In drie delen staan we stil bij drie van de vijftien kunstenaars die meedoen aan de tentoonstelling Paradys in de bossen bij Oranjewoud. Morgen deel twee met daarin kunstenaar Erik van Lieshout. Paradys is onderdeel van kunstmanifestatie Arcadia, die tot en met 14 augustus duurt. Bij Arcadia wordt met behulp van kunst bevraagd welke wereld we willen achterlaten aan de generaties na ons. Andere onderdelen zijn Bosk, IIs en Uitgesteld Geluk.