Een insectenparadijs kan ook in de stad: "Wondertjes die de dag mooier maken"

Een insectvriendelijke tuin kan ook goed in de stad aangelegd worden
Een tuin hoeft niet netjes te zijn. Maak hem wat rommeliger, dan wemelt het binnen de kortste keren van de insecten, zelfs in de stad. Dat merkt ook Jeroen Breidenbach van de Fryske Feriening foar Fjildbiology in zijn eigen stadstuin.
Tal van organisaties roepen mensen op om in de tuin meer ruimte te maken voor het kleine leven. En dat is zelfs in een stadstuin niet al te lastig, zegt Breidenbach. Hij woont in Leeuwarden, in de wijk Camminghaburen. Daar heeft hij zelf een insectenparadijsje aangelegd.

Trots op de spinnendoder

Breidenbach is het meest tevreden met de spinnendoder in zijn tuin. "Ik ben het meest trots op het allerkleinste. De wondertjes die de dag een stukje mooier maken. Sommige mensen zijn bang voor spinnen als je de tuin rommelig maakt. Maar als je variatie aanlegt, krijg je zelfs dieren die de spinnen opruimen. Wij hebben hier spinnendoders, een klein wespje die spinnen verlamd en begraaft. Dat is mooi."

Variatie in de stad

Volgens Breidenbach levert de stad veel kansen voor de natuur op. "Onze natuurgebieden zijn vaak min of meer hetzelfde op een paar vierkante kilometer. Maar als je in de stad kijkt, wat je op maar twaalf bij vijf meter kunt doen. Hoeveel variaties aan planten en dieren je kunt krijgen."
In de tuin in Leeuwarden © Omrop Fryslân
Zijn tuin ziet er misschien rommelig uit, maar is ook kleurrijk en vrolijk. "Zo makkelijk kan het. Je kunt het ook heel onderhoudsvriendelijk en ruig maken. Wij hebben onze tuin helemaal ingericht voor natuurwaarden."
Jeroen Breidenbach van de Fryske Feriening foar Fjildbiology
De Bijenstichting en andere natuurorganisaties roepen mensen op om juist in mei de tuin niet te maaien. Want, een wat minder strak onderhouden tuin helpt het insectenleven en dat is goed voor ons allemaal.