Leeuwarder raadslid in WTC-debat: "Ik was zelf die vluchteling"

Mirka Antolovic © LEO Middelsé, Lennard Geerts
Het Leeuwarder PvdA-raadslid Mirka Antolovic hield woensdagavond op de raadsvergadering een pleidooi voor goede vluchtelingenopvang. Zij zelf kwam dertig jaar geleden als vluchteling uit Bosnië.
De situatie in het WTC is na maanden onhoudbaar geworden voor de bewoners. Er is geen daglicht, geen privacy en geen rust. Vooral kinderen lijden onder de situatie. Ze slapen en eten slecht en krijgen door de omstandigheden mentale problemen.
De afgelopen tijd maakten onder anderen Carlijn Niesink van de ChristenUnie en Mirka Antolovic van de PvdA zich hard voor de vluchtelingen in Leeuwarden. Voor Antolovic was het woensdagavond reden om haar persoonlijke verhaal te delen met de raad.

Je leven is je leven niet meer

Dertig jaar geleden vluchtte Antolovic van Bosnië naar Nederland. Dat was niet eenvoudig. "Je komt in een overlevingsstand en vindt alles best zolang jij en je dierbaren in veiligheid zijn."
Toen ze eenmaal in de schietvrije zone was, besefte ze dat ze alles kwijt was. Niet alleen haar spullen, maar ook haar identiteit. Haar leven was haar leven niet meer. Het lag in handen van anderen.
Sinds kort beseft ze dat zij, en met haar miljoenen anderen, van het ene op het andere moment ontmenselijkt zijn. "Ik was niet meer Mirka, kleindochter van Ivan Tipura die altijd iedereen in het dorp vriendelijk groette. Nee, ik was de vluchteling."

Alternatieve opvang

Een meerderheid van de raad was het er woensdagavond over eens dat er iets moet gebeuren. De woonomstandigheden voor de vluchtelingen moeten verbeterd worden en er moet een alternatieve opvang gezocht wordt.
Daarnaast moet de achterstand van woningen voor statushouders worden opgelost met alternatieve woonruimte, bijvoorbeeld in gebouwen die nu nog niet worden bewoond.

Plannen statushouders in de maak

Wethouder Hein de Haan liet weten dat achter de schermen met partijen gesproken wordt over alternatieve huisvesting voor statushouders. Mensen die het nodig hebben, moeten woonruimte krijgen, zonder dat dat ten koste gaat van mensen die woonruimte zoeken.