Buma wil noodopvang WTC in november sluiten: "We hebben allemaal pijn in onze buik"

Mensen in de noodopvang in het WTC in Leeuwarden © LEO Middelsé
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden wil de noodopvang in het WTC vanaf november sluiten. "Ik kan het niet aanzien dat deze mensen er na 1 november nog wonen", zei hij.
Buma beloofde dat op een raadsvergadering, waarin werd gesproken over de vluchtelingen in de opvang. Op 1 november loopt de huurovereenkomst met het COA af. De mensen in het WTC wonen er inmiddels al een halfjaar.

Nog geen alternatief

"We hebben allemaal pijn in onze buik van de situatie in het WTC. Ik ook", zei Buma. Een alternatief is er voorlopig nog niet, maar toch wil de burgemeester de noodopvang permanent sluiten. In principe loopt het contract ook tot november: het ging om een halfjaar en nog eens twee keer de mogelijkheid op verlenging van drie maanden.
Volgens Buma is het college nog actief op zoek naar alternatieve opvang in de gemeente Leeuwarden, maar die is nog niet gevonden. Wel zou het COA een gebouw in Leeuwarden op het oog hebben dat verbouwd kan worden tot asielzoekerscentrum.
Noodopvang voor vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Zowel de gemeenteraad als het college en het COA willen dat de vluchtelingen op een andere plaats opgevangen worden. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft onlangs ook gezegd dat de noodopvang landelijke prioriteit heeft: wat hem betreft is het de eerste locatie die moet sluiten.

600 opvangplaatsen

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft gemeente Leeuwarden in september verzocht om een tijdelijke noodopvang voor 600 vluchtelingen in te richten in de Friezenhal van het WTC. De gemeente stemde toe en de eerste vluchtelingen kwamen op 4 november aan. Maar een halfjaar later zitten de vluchtelingen er nog steeds.
In het WTC wonen mensen uit bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië en Jemen, waaronder zo'n 150 kinderen. De omstandigheden leveren spanningen op, want in de hal is veel leven, er is geen daglicht, er zijn geen muren en plafonds. En dus ook niet veel privacy.

Spanningen en overlast

In november kwamen de eerste berichten over overlast. Bewoners schreven een brandbrief en in april werd er een petitie opgezet. Organisaties als Stichting VluchtelingenWerk vinden dat de opvang sterk tekortkomt.
De noodopvang in het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Het COA vindt de situatie ook niet wenselijk, maar zegt ook dat er een tekort aan opvangplaatsen is. Tegelijkertijd stromen statushouders niet door naar een woning door de krapte in de huizenmarkt.
Onlangs gaf wethouder Bert Wassink nog aan het vooral de verantwoordelijkheid van het COA te vinden, die vanuit de wet de taak heeft voor de opvang. En dus ook van het Rijk. Een gemeente heeft alleen maar een verantwoordelijkheid voor statushouders, dus voor mensen die uiteindelijk in Nederland mogen blijven.