Ogen van de wereld van zeegras gericht op nieuwe kwekerij Lauwersoog

Projectmanager Gabriela Maldonado van The Fieldwork Company © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Bij de haven van Lauwersoog wordt gebouwd aan een zeegraskwekerij. De drieduizend planten die daar worden gekweekt moeten ertoe bijdragen dat zeegras op grote schaal terugkeert in de Waddenzee.
Na de aanleg van de Afsluitdijk is zeegras zo goed als verdwenen uit de Waddenzee. Groot en klein zeegras zijn planten die zandplaten in het Waddengebied op hoogte helpen blijven en die klein leven dekking geven om groter te worden.
Het bedrijf achter de nieuwe kwekerij bij Lauwersoog, The Fieldwork Company, is ook betrokken bij een succesvol experiment bij Griend. Er is nu al driehonderd hectare aan nieuw zeegras. Het zaad daarvoor kwam van wilde donorplanten uit Duitsland en Denemarken.
Op zo'n manier een wilde populatie planten gebruiken, is op de lange termijn niet handig. Daarom zou de nieuwe kwekerij bij Lauwersoog een uitkomst zijn. Bij de Rijksuniversiteit Groningen wordt ook zeegras gekweekt. Dat gebeurt op veel kleinere schaal en binnen in kas.
Er komt een zeegraskwekerij bij de haven van Lauwersoog
De planten en het water zitten in grote bakken buiten. Op deze wijze kweken is niet eenvoudig en helemaal niet als het echt warm wordt. "We hebben isolatie om het zonlicht te reflecteren", zegt projectmanager Gabriela Maldonado.
Verder kan koel water uit de haven worden gebruikt en is er ook nog een soort warmtepomp die andersom kan werken waardoor het water kouder wordt.
De zeegraskwekerij in aanbouw © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Als de kwekerij werkt, is dat ook goed nieuws voor Rijkswaterstaat. Deze organisatie heeft als beheerder van het natte Wad als ambitie ervoor te zorgen dat 10.000 hectare zeegras terugkeert in het Waddengebied.
Internationaal wordt ook meegekeken, zegt Maldonado. "Wij overleggen en delen kennis met groepen over de hele wereld. We hebben bijvoorbeeld contacten in Australië, Groot-Brittannië en Amerika."
Die zouden de kunst kunnen afkijken en daarmee plaatselijke zeegrassoorten kunnen kweken. Wat dat betreft zijn de ogen van de wereld deels de komende tijd op Lauwersoog gericht.