GGD: Een op de vier middelbare scholieren denkt wel eens aan zelfmoord

Een op de vier denkt er wel eens over om zelfmoord te plegen © ANP
Middelbare schoolieren in Fryslân zijn er de afgelopen twee jaar minder gelukkig op geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Fryslân.
De gezondheidsorganisatie heeft in de herfst van 2011 bijna 4.500 tweede- en vierdeklasser ondervraagd op 34 Friese scholen. De uitkomsten staan in de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. Alle 25 GGD'en in Nederland hebben dit onderzoek uitgevoerd.

25% denkt wel eens aan zelfmoord

In het Friese onderzoek zeiden twee jaar geleden nog negen op de tien leerlingen dat ze zich meestal gelukkig voelen. Vorig jaar daalde dat naar ruim zeven op de tien. Daarnaast zegt een op de vier dat ze er wel eens over nadenken om zelfmoord te plegen.
De leerlingen zeggen ook dat ze zich minder gezond voelen. De laatste twee jaar is er weinig veranderd in hoeveel ze bewegen en hoeveel alcohol ze drinken.

Overlijden

De coronaperiode heeft zijn sporen nagelaten op de jeugd. Quarantaine en besmettingen, maar ook opname in het ziekenhuis en overlijden van naasten (al dan niet door corona) heeft er erg ingehakt. Van de ondervraagde schoolkinderen zegt 17% daar nog last van te hebben.
Aan de andere kant zegt bijna 75% dat ze er snel weer bovenop komen na een zware periode en 42% dat ze gemakkelijk een periode met veel stress doorkomen.

Lespakket geestelijke gezondheid

De GGD Fryslân had de uitkomsten wel verwacht. De organisatie ondersteunt scholen in de help aan leerlingen. Er is bijvoorbeeld een speciaal lespakket om de mentale gezondheid van kinderen in het voortgezet onderwijs te versterken.