College Dantumadiel wil alleen nog hulp bij complexe zaken

Klaas Agricola © RTV NOF
De gemeente Dantumadiel neemt de meeste taken weer op zichzelf. Alleen voor ingewikkelde zaken gaat Dantumadiel de hulp van de grotere buurgemeenten inschakelen.
De burgemeester en wethouders van Dantumadiel hebben besloten dat ze verder moeten als zogeheten uitvoeringsgemeente. Er moest worden nagedacht over de toekomst, nu de ambtelijke samenwerking met Noardeast-Fryslân op 1 januari 2024 stopt.
Een onderzoeksbureau onderzocht welke vorm de gemeente moet krijgen nu Dantumadiel en Noardeast-Fryslân uit elkaar gaan.
Het advies is anders dan de eerdere wens van Dantumadiel om verder te gaan dan netwerkgemeente, waarbij veel taken door anderen worden gedaan.

Slagvaardiger

Burgemeester Klaas Agricola vindt het mooi dat zijn gemeente toch een andere koers vaart. "We proberen wat slagvaarder te zijn en nog dichter op de gemeenschap te zitten."
Opgaan in een grotere gemeente ziet hij niet zitten, omdat hij grote waarde hecht aan direct contact met burgers en huisbezoeken. "Zo hebben we sneller antwoord op burgers hun vragen of verzoeken."

Terug uit Noardeast

Voor 2024 moet Dantumadiel niet alleen afscheiden van Noardeast-Fryslân, de gemeente moet zelf ook een eigen organisatie opzetten. Een deel van het team werkt nu namelijk nog op het gemeentehuis van Noardeast.
Er is bijna 8 ton nodig uit de algemene reserve. "Dat bedrag is voor de opbouw tot januari 2024", zegt wethouder Kempenaar.

15 miljoen in eigen handen

Een onderzoeksbureau concludeerde eerder dat de 'ontvlechting' ook nog eens miljoenen kost. Maar de kleine 15 miljoen euro die Dantumadiel jaarlijks aan Noardeast-Fryslân betaalt voor het uitvoeren van ambtelijke taken komt nu weer in eigen handen. "Dat bedrag wordt weer gebruikt voor de eigen ambtelijke organisatie."
Het scenario waar het college Dantumadiel nu voor kiest, is niet waar Noardeast-Fryslân op hoopte. Die wilden liever één grote, 'robuuste' gemeente. De raad van Dantumadiel neemt op dinsdag 31 mei een besluit over het scenario.