Jeroen Boersma heeft zijn Amerikaanse werk-ID: "Ik mag nu eindelijk los"

© Omrop Fryslân
Oud-Omropmedewerker en Tiktokker Jeroen Boersma emigreerde naar Amerika. Er zijn nieuwe ontwikkelingen: hij heeft zijn werk-ID gekregen. "Ik voelde me heel Amerikaans toen ik dit kaartje in handen had."
"Het heeft heel lang geduurd voordat ik wat mocht doen, ik kwam hier met een bepaald visum, maar moest ook nog een greencard aanvragen en een werkvergunning", zegt Jeroen. Hij kwam er al in augustus, maar afgelopen week kreeg hij pas zijn werkvergunning. "Het is heel veel bureaucratie. Mijn greencard heb ik bijvoorbeeld nog steeds niet, ik mag het lang nog steeds niet verlaten. "Vreemd is dat, denkt hij hardop. "Ik zit echt vast in het land waar ik wil wonen."

'Heel Amerikaans'

Bovendien mocht Jeroen in die negen maanden niet werken. "Maar ik mag nu eindelijk los. Ik heb een brief in de bus gekregen, daar stond in dat ik binnenkort mijn werkvergunningskaartje zou krijgen. Het is bijna een soort van ID-kaart." Hij vertelt hoe dat er uitziet: "Er staat employment authorization op, mijn foto, allemaal sterren. Ik voelde me heel Amerikaans toen ik dit kaartje in handen had."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
"Ik heb hier lang op gewacht", zegt Jeroen, die ook bekend is van zijn filmpjes op TikTok. Ze worden meer dan een miljoen keer bekeken. "Ik zat niet stil, maar het voelt niet alsof je met iets serieus bezig bent. Je verdient er niets mee."
Ik kan echt dingen doen nu, ik kan werken.
Jeroen Boersma vanuit Denver
Hij werkt bovendien op afstand voor twee bedrijven in Nederland, bijvoorbeeld door reisfoto's van Amerika te maken. Nu kan hij dus ook in het land zelf aan de slag. "Ik kan echt dingen doen nu, ik kan werken."
De greencard zal binnenkort ook snel komen, denkt Jeroen. Dan pas mag hij het land weer uit. Intussen vermaakt hij zich wel: sinds een poosje woont er een hondje bij Jeroen en zijn vriendin. "Ze is ontzettend actief. Ze wordt alleen maar langer en leniger, een heel leuk beestje."
Jeroen Boersma vanuit Denver