Nog duizenden Friezen wachten op operatie, wegwerken wachtlijsten verloopt moeizaam

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden © ANP
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden kampt nog erg met de naweeën van de coronacrisis. Veel medewerkers hebben in quarantaine gezeten na een besmetting. Dat gebeurt nu minder vaak, maar het wegwerken van de wachtlijsten verloopt moeizaam.
Momenteel wachten er nog zo'n 3.200 mensen op uitgestelde zorg. Het gaat dan om zaken zoals een nieuwe heup of een cosmetische ingreep. Zaken die medisch gezien niet direct hoefden en daarom in de tijd met veel coronagevallen uitgesteld werden.
Het is een ingewikkelde puzzel om de wachtlijsten weg te werken. Het blijft ook een wat grillig getal. Want een paar maanden terug waren het er zo'n 4.000, nu dus 3.200, maar volgende maand kunnen het er weer meer zijn.

Coronajaren hebben erin gehakt

"Sinds maart of april hebben we in Nederland wel wat minder te maken met het coronavirus, maar wel met een hoop ziekteverzuim over de hele linie", vertelt Remko Seinstra, manager acute zorg. "Daarom zijn we niet goed toegekomen aan het wegwerken van de wachtlijsten."
Het inhalen van die eerder uitgestelde zorg gaat dus niet zo snel als het ziekenhuis zou willen. De twee drukke jaren hebben erin gehakt.
We zijn allemaal moe, minder scherp, er is veel behoefte aan rust.
Remko Seinstra, manager acute zorg
"Medewerkers hebben onvoldoende tijd gehad om tot rust te komen. Ik vergelijk het een beetje met een bergbeklimming: we hebben een enorme prestatie geleverd, de top bereikt. Nu zijn we aan het afdalen en dan vallen de meeste slachtoffers."
Dat merken ze in de praktijk ook. "We zijn allemaal moe, minder scherp, er is veel behoefte aan rust. We gunnen onze medewerkers die rust ook. We willen dat ze van een vakantie genieten om ook weer te herstellen."
Het wegwerken van de wachtlijsten verloopt moeizaam bij ziekenhuis MCL
Het zorgt voor een paradox, want tegelijkertijd wil het ziekenhuis dus die wachtlijsten wegwerken. Het ziekenhuis wil daarom meer personeel aannemen, meer dan normaal. Ook met het oog op het najaar, wanneer er weer meer coronagevallen worden verwacht.
"Er is een personeelstekort in alle sectoren, ook in de zorg. Maar we proberen toch zoveel mogelijk verpleegkundigen aan te nemen, al is het maar omdat we op lange termijn ook een tekort zien."
Concreet gaat het om 60 extra verpleegkundigen. Dat moet helpen de wachtlijsten weg te krijgen.