Vlielander wethouder Visser stapt op na motie van wantrouwen

Dick Visser bij de raadsvergadering © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De Vlielander wethouder Dick Visser heeft in de raadsvergadering van dinsdagavond zijn functie ingeleverd. Hij gaat verder als raadslid voor Nieuw Liberaal Vlieland.
De gemeenteraad van Vlieland nam een dag eerder een motie van wantrouwen aan tegen Visser. Vijf van de raadsleden stemden voor die motie en vier tegen. De motie werd ingediend door de nieuwe partij FIER, die vindt dat berichten over mogelijke belangenverstrengeling door Visser bij de aankoop van een pand door de gemeente niet voldoende weerlegd is.
Wethouder Dick Visser van Vlieland heeft zijn functie neergelegd
FIER werd bij de verkiezingen van maart de grootste partij. De poging van FIER om met een andere partij een coalitieakkoord te bereiken mislukte. In de raadsvergadering van dinsdag meldde FIER dat het nu alleen verder wil als minderheidscoalitie, met Algemeen Belang Vlieland als gedoogpartner. FIER heeft drie zetels in de raad, ABV twee.

'Zelfingenomenheid'

"Tsjongejonge, wat een spel", klonk als eerste reactie vanaf de openbare galerij. De reacties van de huidige coalitiepartijen zijn ook duidelijk: Hedwig de Lang van GroenWit noemt het "een stuk zelfingenomenheid van heb ik jou daar" en Nel Hopman van NLV praat over "het niet dulden van tegenspraak en denken dat je almachtig bent".
De partijen zijn er ook boos over dat de inzender van de motie, lijsttrekker Henk Veerdig van FIER, niet aanwezig is bij deel twee van deze vergadering.

'Niet goed voor Vlieland'

Het is duidelijk dat er veel moet worden gedaan om het onderlinge vertrouwen terug te winnen. "De pijn zit enorm diep en er is ook veel gezegd in de raadsvergaderingen. Dat is niet zomaar weg", zegt burgemeester Michiel Schrier.
Volgens Schrier is het belangrijk dat het wantrouwen snel wordt opgelost: "Als dit de toon van de komende vier jaar is, is dat niet goed voor Vlieland. Het is niet goed voor de sfeer in de raad en het is niet goed voor hoe wij als eiland worden gezien."