Aantal meldingen discriminatie neemt mede door coronaregels ook in Fryslân toe

Een mondkapje bij het station in Leeuwarden © LEO Middelsé
Het aantal meldingen van discriminatie is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit een rapportage van de drie noordelijke discriminatiemeldpunten en de politie.
De meeste klachten die zijn binnengekomen gaan over discriminatie op huidskleur en afkomst. Het gaat om 374 over het afgelopen jaar tegen 328 in 2020. Opvallend dit jaar is het hoge aantal coronameldingen. "We zien duidelijk dat veel mensen boos zijn op de overheid", zegt Anne Dam van discriminatiemeldpunt Tûmba.

Polarisatie

Met name als er weer nieuwe regels werden ingevoerd stond de telefoon roodgloeiend. Dam: "Mensen belden over vaccinaties. Dat ze vaccinatiedwang voelden. Over het coronatoegangsbewijs ook. Mensen die voor hun doodgewone dingen niet meer konden doen."
De verhalen waar de melder mee kwamen maakten veel indruk. "Een verpleegkundige die eerst moest werken zonder beschermingsmiddelen en twee keer corona kreeg. Merkte dat het haar niet veel deed, maar wel aangesproken werd op het feit dat ze niet gevaccineerd was." Het geeft volgens Anne Dam duidelijk aan dat de discussie over corona enorm gepolariseerd is.

'Dat moet echt anders'

Wat verder opvalt is dat landelijk gezien het aantal meldingen over discriminatie op basis van seksuele voorkeur toeneemt, maar in Fryslân stagneert. Dam: "Ik dacht eerst dat het een positief signaal was, maar de harde werkelijkheid is dat er niet gemeld wordt. Als ik spreek met de mensen van homobelangen organisatie COC hoor ik de meest verschrikkelijke verhalen. Ze doen alleen geen melding. Dat moet echt anders."
Anne Dam van Tûmba over de cijfers