Inzameling museum de Tiid voor spullen over Titus Brandsma is effectief

Foto's van Titus Brandsma © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Krantenknipsels, foto's en zelfs een stuk jas. De oproep van museum De Tiid in Bolsward om spullen binnen te halen voor een nieuwe tentoonstelling over de heilige Titus Brandsma is effectief.
Museum De Tiid opent op 26 juli een tentoonstelling over Titus Brandsma. Die werd op 15 mei heilig verklaard door de rooms-katholieke kerk. Brandsma werd geboren in de buurt van Bolsward.
Brandsma inzameling
Museum De Tiid hoopt zo veel mogelijk spullen binnen te halen over Titus. Ze zijn op zoek naar de bijzondere verhalen. "Ik heb een oproep gedaan in een tv-programma en dat hielp gelijk", zegt directeur Pascal Arts.
"Mensen kwamen krantenknipsels en foto's brengen. Voor mij persoonlijk sprong één krantenknipsel er het meeste uit. Dat ging over de zaligverklaring, die al in 1985 gebeurde. Een stel Friezen uit de regio Woudsend en Balk is toen naar Rome getrokken en hebben daar de zaligverklaring bijgewoond. Het artikel is volledig in het Fries geschreven en dat is een dubbele betekenis want Titus streed ook voor het behoud van het Fries."
Pascal Arts met spullen over Titus Brandsma © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Ook komt er waarschijnlijk een stuk van een jas van Titus naar Bolsward. Wanneer die precies naar het museum komt is nog niet bekend. "Die is door iemand aan het museum geschonken," zegt Arts. "Door elementen als een jas kom je dichtbij Titus. Het is iets dat hij écht gedragen heeft en dat is voor bezoekers een reden om naar het museum te komen."

Heiligverklaring

Om heilig te worden moet een kandidaat eerst zalig verklaard zijn, zoals met Titus Brandsma al in 1985 gebeurde. De kandidaat-heilige moet een door een speciale commissie uit het Vaticaan vastgesteld wonder verricht hebben. Brandsma zou hebben gezorgd voor een wonderbaarlijke genezing van een Amerikaanse pater die ongeneselijke kanker had.
Pascal Arts van museum de Tiid over de giften