Gymvereniging Marsum kan geen leraren vinden: opheffing dreigt

Gymnastiek voor kinderen © ANP
Er dreigt een einde te komen aan de 83-jaar oude gymnastiekvereniging van Marsum. Ze kunnen geen gymleraren voor de jeugd vinden, een probleem dat bij meer verenigingen in de gemeente speelt.
"We willen dat kinderen een goede start maken met sport en beweging", zegt Thea Huitema van de gymnastiekvereniging. De vereniging zoekt iemand die les kan geven aan peuters, kleuters en de groep een en twee van de basisschool. "Er is een schrijnend tekort aan leidsters. In ieder geval in Fryslân is het erg."

Twee tot drie uren

De vereniging is bereid om geld te betalen, en dat willen ze zelfs wel doen voor een opleiding. "Er zijn verschillende opleidingen om te leren aan peuters en kleuters gymlessen te geven", zegt Huitema. "We willen ze van alles bieden, maar er is niemand."
Het gaat bij de vereniging om 2 tot 3 uren in de week, en die uren zijn nu net op het midden van de dag. Dat maakt het niet eenvoudig om het te combineren, weet Huitema. "Als je meerdere gymverengingen hebt waar je voor werkt, ben je de hele week bezig om op je uren te komen."
Je moet er eigenlijk wel een ervaren leidster ervoor hebben.
Thea Huitema van de gymnastiekvereniging van Marsum
Als het niet lukt om een nieuwe leider of leidster te vinden, houdt het op voor de vereniging. "Dan zijn we toch genoodzaakt om te gaan stoppen", zegt Huitema. Ze geeft aan dat er wel ouders zijn die willen helpen met lessen voor jonge kinderen, maar om het werk echt te doen zijn ook verzekerden nodig. "Je moet er eigenlijk wel een ervaren leidster ervoor hebben."

Vacature voor alle verenigingen

"Het beweegteam van Waadhoeke heeft ook een vacature open staan voor alle verenigingen nadat ze alle uren hebben samengevoegd. Dan hebben we het over 24 uur voor zes verenigingen", zegt Huitema. Het verenigingsleven in Waadhoeke staat sowieso onder druk. Voor de sportverenigingen komt dat doordat het aanbod van de verschillende sporten groter is geworden, zo denkt ze.
Geld is bovendien ook niet de volledige oplossing: "Wij sturen ze nu al naar Leeuwarden als we zien dat ze er gevoel voor hebben. Dat is heel erg jammer."
Thea Huitema van gymnastiekvereniging SSS in Marsum