Rijkswaterstaat zet weer stewards in om 'coronaschippers' te helpen bij sluizen

Een sluis bij Stavoren © ANP Foto
Rijkswaterstaat zet donderdag, op Hemelvaartsdag, voor het eerst dit vaarseizoen weer stewards in, die schippers bij sluizen helpen met manoeuvreren in de beperkte ruimte.
De dienst merkt net als kennisorganisatie Waterrecreatie Nederland dat veel Nederlanders in de coronaperiode de pleziervaart hebben ontdekt. Het is opmerkelijk veel drukker geworden op het water. Maar lang niet alle 'coronaschippers' weten precies hoe zij zich op het water moeten gedragen en welke regels er gelden.

Regels

Ook voor corona stonden er in de drukke zomerperiode al stewards op de sluizen, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Zowel grote vrachtschepen als kleine plezierjachten moeten sluizen gebruiken. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Pleziervaarders moeten bijvoorbeeld weten dat de beroepsvaart bijna altijd voorgaat in de sluis.
Stewards helpen recreatieschippers om op de goede plek in de sluis te gaan liggen en daar veilig af te meren. Afmeren kan problemen veroorzaken bij groot verval van het water in de sluis.

Het water is herontdekt

Volgens Waterrecreatie Nederland doet 15 procent van alle recreanten op het water pas sinds de coronaperiode aan watersport. Ongeveer 700.000 Nederlanders overwegen in de komende drie jaar zelf een boot of een watersportuitrusting te kopen.
De interesse is het grootst voor sloepen, kajuitboten, kano's en daarnaast ook voor supboards. "Nederlanders hebben het water sinds de pandemie herontdekt", aldus de kennisorganisatie. Er is tevens een groeiende vraag naar vaarcursussen.

Grote sluizen

De stewards van Rijkswaterstaat komen bij goed vaarweer met Hemelvaart en Pinksteren in actie. Daarna staan ze vanaf het begin van de zomervakantie op grote sluizen als de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk.