Karavaan naar de Toekomst moet mensen inspireren: 'Duurzaamheid in de spotlight'

© Shutterstock.com (Zivica Kerkez)
Deelnemers aan wandeltocht De Karavaan nei de Takomst kunnen de komende weken kennismaken met duurzame projecten in Fryslân. De tocht begint donderdag. Met belangrijke sprekers moet het mensen op ideeën brengen over duurzaamheid.
De Karavaan is een initiatief van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, een organisatie die zich inzet voor een duurzame maatschappij. "We willen graag laten zien dat er in Fryslân al veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid", zegt Tsjeard Hofstra van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. "Veel mensen hebben zelf misschien niet door dat hun buurman zich daar misschien wel mee bezig houdt."
Tsjeard Hofstra van Freonen fan Fossylfrij Fryslân © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De duurzame projecten 'van onderop': die moeten in de spotlights komen, vindt de organisatie. Zodoende gaat de tocht onder anderen langs de tiny houses in Goutum, de ecologische berm in Leeuwarden en de dorpsmolen van Reduzum. De projecten laten zien dat je moet doorzetten om iets voor elkaar te krijgen, benadrukt Hofstra. Hij hoopt dat er veel animo is: "De tocht is voor iedereen die geïnteresseerd is."
De tocht loopt en vaart langs duurzame projecten in de provincie. Komende donderdag begint de tocht om 9.15 uur bij Bosk op de Twibaksmarkt in Leeuwarden. Over Goutum en Reduzum gaat de tocht naar Grou, waar Jan Terlouw de dag gaat afsluiten met een lezing. Voor deze dag kunnen mensen zich aanmelden. De tocht krijgt daarna iedere zaterdag een vervolg, en dan hoeven mensen zich niet op te geven. De Karavaan loopt tot en met 2 juli.
Als er mensen zijn die zelf al veel met duurzaamheid bezig zijn, is dat geen probleem. "We proberen zo'n gevarieerd programma te hebben dat er altijd weer nieuwe dingen zijn", zegt Hofstra. Hij geeft een voorbeeld: "Je ziet in duurzaamheidsland dat iemand die met biodiversiteit bezig is, wat minder met de energiekant bezig is."
Bosk op de Twibaksmerk © Onno Falkena
Op verschillende locaties komen belangrijke sprekers over het klimaat, zoals Jan Terlouw en André Kuipers. "Dat zijn interessante mensen om te horen", zegt Hofstra. "We merken dat de laagdrempeligheid waarmee we dit aanbieden aanspreekt: het is gratis en we willen er mensen mee kennis laten maken."
Tsjeard Hofstra over de Karavaan nei de Takomst