Campinggasten Noordwolde eisen schadevergoeding van nieuwe eigenaars

Bij de poort van de camping liggen restanten van stacaravans © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Advocaat Diederik Briedé vindt dat de campinggasten van Hanestede in Noordwolde recht hebben op een schadevergoeding van 5.000 tot 6.000 euro. Voor zes mensen is hij nu een zaak begonnen.
De camping is in januari overgenomen door drie jonge Amsterdammers. In de plannen die ze hebben verdwijnen de 126 jaarplaatsen en 96 seizoensplaatsen. Daarvoor terug komt een luxe natuurpark met huisjes, mogelijk met een restaurant.
In januari zegden de nieuwe eigenaren een tegemoetkoming van 1.000 tot 1.500 euro toe aan campinggasten, als die hun object voor 1 april weghaalden. Volgens Briedé was het 'volstrekt onredelijk' om in een paar maanden te eisen dat de bewoners weg zouden zijn.
Er zijn ook spullen op de camping verdwenen in die periode. Broedé verwijt de nieuwe eigenaren dat ze geen toezicht hebben gehouden op de ontruiming. Tussen januari en april kwamen bij de politie meer dan tien aangiftes binnen.

Vergelijkbare zaak

Briedé maakt ook een vergelijking met een andere zaak, een in Geesteren (Overijssel). Hij ziet een landelijk patroon in het opkopen van parken en mensen die dan snel plaats moeten maken.
In Geesteren stak de rechter in april een stokje voor een snelle ontruiming. Daar is de camping dus nog niet ontruimd, ze zijn nog in afwachting van (financiële) afspraken die gemaakt worden.
Een campinggast verbrandt een deel van zijn stacaravan © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Volgens de advocaat is een termijn van een jaar om de camping te verlaten redelijk. In Geesteren is hij met een bodemprocedure begonnen. Daaruit kan blijken dat huurders recht hebben op een schadevergoeding of op andere opzegtermijnen.
Voor de zaak in Noordwolde is een agendadatum van 7 juni ingepland bij de rechtbank. Daarna hebben de eigenaren zo'n vier weken de tijd om schriftelijk te reageren en dan kijkt de rechter of er na onderhandeling een schikking mogelijk is. Als dat niet lukt, dan komt er na de zomer een zitting.