In beeld: dag 1 van de Elfstedenwandeltocht, van Leeuwarden naar Sloten

Wandelaars op dag 1 van de Elfstedenwandeltocht 2022 © Martin de Jong Fotografie
Ruim 700 deelnemers zijn dinsdag begonnen aan de Elfstedenwandeltocht. De eerste etappe ging van Leeuwarden naar Sloten: ruim 49 kilometer. Onderweg kregen de wandelaars buien te verduren.
De wandeltocht is een van de talloze evenementen die de afgelopen twee edities moest schrappen. Voor de inmiddels 75-jarige organisatie is het daarom nu de 74e editie.
Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden gaf dinsdagochtend het startschot voor de Elfstedenwandeltocht, die in vijf etappes is opgedeeld.
Het aantal deelnemers is minder hoog dan bij de laatste editie in 2019. Dat komt door het 'c-woord', zoals voorzitter Eeuwe Geertsma van de wandeltocht omschrijft.
"Over dat virus wil ik niet praten, maar we zitten op 13 procent minder mensen dan afgelopen keer. Dat is daar een gevolg van. Veel andere sporten merken hetzelfde."
Dit is het allermooist, zonder allemaal ingewikkelde protocollen.
Eeuwe Geertsma
De organisatie vindt het echter wel prima dat het er wat minder zijn. "We zijn er nog altijd heel blij mee en we snappen ook wel dat sommige mensen wat bang zijn om in grote groepen te lopen. We kunnen het mooi doen zo. En dit is ook het allermooist, zonder allemaal ingewikkelde protocollen."
Zo'n tien minuten na het startschot was de Leeuwarder Elfstedenhal alweer zo goed als leeg. Alle wandelaars waren eruit en ook de organisatie had de boel al opgeruimd. "Al die posten moeten worden opgebouwd voor de volgende plek. Dus de mensen zijn alweer onderweg daarheen."
Bij de start was het weer nog prima. Later op de dag zou dat wel eens anders kunnen zijn. Geertsma heeft het weerbericht ook gevolgd. "Ze moeten met de kop in de wind en daar komen de buien ook vandaan. Maar de zon komt vandaag ook!"
Een korte impressie van dag 1 van de Elfstedenwandeltocht
Bang voor uitvallers is hij niet. "Die hebben we bijna nooit op de eerste dag. Het zijn aparte mensen, de elfstedenwandelaars. Dat moet ook wel, want in totaal is het meer dan tweehonderd kilometer."

Speciale service

Sommige deelnemers overnachten deze week op slaapschepen. "Een speciale service, zo noemen we het. Tot vijf of zes jaar geleden hadden we nog vrachtschepen, met dixi's en zo. Maar nu zijn het echt hotelschepen: met douche, toiletten en een goed bed."
Wie de volledige tocht volbrengt, krijgt - net als bij andere Elfstedentochten - een kruisje.