Tentverhuurders bloeien op na corona: "We kunnen weer doen wat we willen"

Dorpsfeest in een feesttent © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Tentverhuurders hadden met corona een zeer slechte tijd toen evenementen niet door konden gaan, maar nu zijn de tenten niet meer aan te slepen.
"Het was een slechte tijd", zegt Ale Siemen van Kammen, eigenaar van Van Kammer Tentverhuur in Oosternijkerk. "Nu is het juist weer andersom, we kunnen weer doen wat we willen."
De tenten zijn soms niet aan te slepen, zegt Van Kammen. "Bepaalde weekenden is het overal bomvol. Als het op is, is het op", zegt de ondernemer. "Meer heb je niet. Vroeger vroegen we nog wel bij andere collega's, die hebben eigenlijk hetzelfde: meer is er niet."
Bij de tentzaak is het weer op hetzelfde niveau als voor corona. "Het is wat lastiger. Allerlei klanten die we normaal niet hebben, ze komen overal vandaan." Andere collega-verhuurders zijn er ook minder, bijvoorbeeld omdat ze moesten stoppen in de coronatijd. Nu zitten ze vaak met personeelskrapte en dat maakt het ook niet eenvoudiger."
Veel mensen zijn in de bouw of andere dingen beland. Die zijn daar blijven hangen.
Ale Siemen van Kammen, tentverhuurder
Zelf heeft hij het ook lastig met het vinden van personeel, zegt Van Kammer. In de coronaperiode moest hij ook personeel laten gaan. Intussen heeft hij nieuw personeel, maar het duurt nog over voordat ze alles in de vingers hebben.
Het vinden van flexibel personeel, zoals uitzendkrachten en zzp'ers is ook een groot probleem volgens de tentverhuurder. Veel mensen zijn in de bouw of andere dingen beland. Die zijn daar blijven hangen."
Tentverhuurder Ale Siemen van Kammen