Sjoerd Bootsma over meer geld voor culturele sector: "Verbeelding aan de macht"

© ANP
Staatssecretaris Gunay Uslu wil de cultuursector er weer bovenop helpen door de sector dit jaar 135 miljoen euro te geven. Daarna gaat het om 170 miljoen euro per jaar. Daar is grote behoefte aan zegt Sjoerd Bootsma, directeur van Arcadia: "Er is een heel grote kaalslag geweest."
Niet alleen door corona, maar ook daarvoor al had de culturele sector het zwaar, zegt Bootsma. "Sinds staatssecretaris Halbe Zijlstra de sector zo'n beetje in tweeën hakte is het echt kommer en kwel geweest. Corona heeft het niet makkelijk gemaakt. Ik denk dat dit een goed begin is om zo weer wat terug te bouwen."
De sector kan volgens hem een belangrijke rol vervullen nu er zoveel speelt in de wereld. "Het is een tijd waarin er veel verandert in de samenleving. Er is niet alleen corona, maar ook de oorlog in Oekraïne en grote transities die voor de deur staan. Je ziet in de culturele sector heel veel initiatieven die daarover gaan."
© Omrop Fryslân
Verbeeldingskracht is heel hard nodig, benadrukt Bootsma. "Samen de schouders eronder: dat is nodig." Het zal de maatschappij bovendien veel opleveren. "Subsidie moet je niet terugverdienen. Het gaat erom dat je het verdubbelt of verdrievoudigt. Dat is deels in geld en voor een heel groot deel in maatschappelijke impact. Het gaat om mensen bereiken, om mensen raken."
Dit is een goede kans om samen met de Friese sector en samen met de provincie te kijken hoe we hier voor Fryslân een zo'n goed mogelijk resultaat uit kunnen halen.
Arcadia-directeur Sjoerd Bootsma
"De afgelopen jaren heeft de provincie zichzelf laten zien en op de borst geklopt met de opmerking dat cultuur juist een kerntaak is van de provincie", zegt Bootsma. "Dat juist het investeren in het welzijn van de gemeenschap bij de culturele sector begint, van amateurverenigingen tot heel veel professionele organisaties."

Cofinanciering

Projecten in de provincie worden vaak co-gefinancierd met geld van het Rijk, maar hier moet de provincie dan eerst zelf ook in investeren, vindt de artistiek leider: "Het zou ongelooflijk jammer zijn dat net nu het rijk met meer geld komt, de provincie zegt: 'nee we gaan het terugdraaien'. Dit is een goede kans om samen met de Friese sector en samen met de provincie te kijken hoe we hier voor Fryslân een zo'n goed mogelijk resultaat uit kunnen halen."
Sjoerd Bootsma over meer geld voor de culturele sector