Terschelling in Top 5 van gemeenten met meeste tekenbeten in tuinen

© Omrop Fryslân
Terschelling is één van de gemeenten waar de afgelopen tien jaar de meeste tekenbeten geteld zijn in tuinen. In het onderzoek van Wageningen Universiteit staat de gemeente in de Top 5.
Eén op de drie tekenbeten wordt opgelopen in een tuin, de meeste in tuinen die in bosrijk gebied liggen. Waar de teken dan precies zitten, is niet duidelijk geworden uit het onderzoek. Daarom zet de Wageningen Universiteit het onderzoek voort met speciale telteams. Dat vindt dan plaats van 11 tot en met 19 juni.
De teams krijgen speciale sets om teken op te sporen en te vangen. Zo moet duidelijk worden or ze vooral in het gras zitten, of in bloementuinen, bosjes of groentetuinen. Als daar meer bekend over is, kunnen mensen zich beter tegen de dieren beschermen.

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken, wat zorgt voor griepklachten. Als de ziekte niet goed wordt behandeld, heeft het ernstige gevolgen.
Op Terschelling is veel natuur en volgens boswachter Remi Hougee van Terschelling kan dat een reden zijn dat het eiland bij de hoogste vijf zit. "Mensen gaan in ieder geval veel de natuur in. Dat kan er inderdaad zeker wel aan bijdragen dat je ook in die top 5 terechtkomt. En mensen denken vaak dat teken hoog in de bomen zitten, maar dat is niet zo. Teken zitten vaak in het hoge gras of in het struikgewas."
Als advies geeft Hougee mee: "Je moet jezelf goed controleren op teken als je de natuur in bent geweest."
Boswachter Remi Hougee van Terschelling