Wolven lijken vaker over te schakelen op reeën bij het Drents-Friese Wold

Herder Erika Visser © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Herders die voor Staatsbosbeheer met schapen actief zijn in het Drents-Friese Wold hebben aanwijzingen dat de twee wolven in het grensgebied van de twee provincies steeds meer overschakelen op reeën.
Wolven lykje hieltiten mear reeën te fretten
Het mannetje en het vrouwtje hebben in beide provincies veel schapen gedood: uiteindelijk de meeste in Fryslân. Herder Erika Visser laat haar schapen ook in het nationaal park grazen en is ook 20 schapen kwijtgeraakt aan de wolf. Met Staatsbosbeheer zijn er nu maatregelen genomen om dat te voorkomen.
Visser en haar collega zien steeds meer resten van reeën in het veld waar een roofdier verantwoordelijk voor is. Dat kan betekenen dat de wolven meer overschakelen op wild, omdat schapenhouders hun vee steeds beter beschermen.

Meer resten van reeën

"Er zijn duidelijke aanwijzingen ook hier in de omgeving dat er van meer reeën resten gevonden worden", zegt Visser. Dat beter beschermen van de schapen was een proces van 'vallen en opstaan', volgens Visser van schaapskudde De Ommekeer.

Netten, honden en camera's

Ze gebruiken netten, honden, camera's en met hulp van Staatsbosbeheer hebben de schapen 's avonds een veilige plek achter een hek. Ondertussen zijn natuurbeheerders heel benieuwd wat de komst van de twee wolven nog meer betekent voor hun natuurgebieden.
Boswachter Lysander van Oossanen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Met een paar stokjes haalt boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer een al behoorlijk oude wolvenkeutel uit elkaar in het Drents-Friese Wold. Het kan eigenlijk geen hondendrol zijn: er zitten teveel haar en botresten in.
Er komt een kies voor het licht: "Qua grote zou ik zeggen dat het van een ree is. En ook qua haarkleur zou ik hier een ree van maken."
Als de observaties van de herders goed zijn, dan is Van Oossanen er over te spreken: "Het zou natuurlijk mooi zijn als ze de natuurlijke prooien gaan eten. Wij worden er natuurlijk ook niet blij van als ze veelvuldig schapen blijven eten."
Wildcamera's
Om erachter te komen wat de wolven precies in hun natuurgebied doen, worden er wildcamera's ingezet. Maar ook de uitwerpselen worden onderzocht om uit te vinden wat de dieren eten.
De drol van een wolf met botresten en een kies die volgens de boswachter waarschijnlijk van een ree is © Omrop Fryslân, Remco de Vries
In gebieden met edelherten lijkt het er op dat jonge boompjes wat makkelijker overleven, omdat de kuddes wat meer in een open gebieden blijven om zo zicht te houden op de wolf. En ze eten ook korter achter elkaar.

Loofbomen

De boswachter is wel benieuwd of zoiets ook geldt voor de reeën in het gebied. Door het steeds warmere en drogere klimaat sterven er meer spaarbomen af en moeten nieuwe loofbomen die gaten opvullen.
Van Oossanen: "Reeën lusten graag loofhout. Dus er zat ook best wel wat vraatsporen van reeën in de jonge verjonging. Als de wolf hier loopt en het aandeel reeën naar beneden brengt, kan dat ook best gevolgen hebben voor de hoeveelheid loofbomen in het bos."

Kruising

De wolvenkeutel is op een kruising gevonden. Die plek is niet per ongeluk gekozen: wolven markeren graag hun gebied op plekken waar paden bij elkaar komen, want net als de mens gebruiken ze graag bestaande paden. Al zullen ze daarvoor wel meest stille plekken kiezen.