Fûgelhelling bomvol met verbouwingsvogels: “Een probleem dat niet bij ons hoort"

De Fûgelhelling zit bomvol met spreeuwen en mussen. Volgens medewerkers van het vogelasiel in Ureterp heeft het te maken met het massale verbouwingswerk.
Blijkbaar zijn er veel mensen en aannemers bezig met klusjes aan het dak en aan het huis, zo geeft De Fûgelhelling aan. Bewoners, timmerlieden en dierenambulances brengen het ene na het andere nest naar het asiel.

Veel werk

Als opvangcentrum kan De Fûgelhelling moeilijk vogels weigeren. Maar de hokken zitten bomvol en medewerkers lukt het bijna niet meer goed om de jonge vogels de hele dag door te verzorgen.
Dit is nog nooit eerder vertoond, laat het asiel weten. Zij zijn er wel blij mee dat mensen de vogels naar de opvang zijn, maar als het zo doorgaat, dan loopt de opvang vast.
"Het gaat echt mal", zegt Hetty Sinnema van De Fûgelhelling. "Het hoopt zo op en het zijn natuurlijk niet de enige dieren die binnenkomen. Dan is het een optelsom. Het is op de tanden bijten: het neemt werk en kosten met hem mee."

Bouw stilleggen

Verblijven voor de vogels zijn er wel genoeg, maar dit mag eigenlijk niet gebeuren, zegt Sinnema. "Want als er een nest zit, moet de bouw eigenlijk worden stilgelegd. Maar dat is heel moeilijk op dit moment. We horen maar van mensen die aan het verbouwen zijn en erachter komen dat er een nest zit. Dan ligt het al open, maar het zou eigenlijk niet mogen gebeuren."
De nesten worden dan naar De Fûgelhelling gebracht. "Je kunt niet zeggen, stop ze maar terug."
Nu wordt er een probleem bij ons neergelegd dat eigenlijk niet bij ons hoort.
Hetty Sinnema van De Fûgelhelling
Sinnema heeft ook wel begrip voor het probleem. "Na de coronaperiode maken mensen een inhaalslag in de bouw. En je kunt niet zomaar tegen een aannemer zeggen: kom later maar weer. Want dan kan een klus zomaar een halfjaar opschuiven. Maar het had eigenlijk niet zo moeten zijn. Want nu wordt er een probleem bij ons neergelegd dat eigenlijk niet bij ons hoort."
De Fûgelhelling kan de kuikens wel grootbrengen, maar vindt eigenlijk niet dat het haar taak is. "Wij zijn er voor vogels die gewond of verlaten zijn. Maar dat het opzettelijk bij ons wordt gebracht, dat gaat misschien net een stapje te ver. Ik weet dat het lastig is om de bouw stil te leggen, maar uiteindelijk mag het niet eens als er een nest in het dak zit."
Hetty Sinnema van De Fûgelhelling
Controleer vooraf of er ook nesten onder het dak zitten als je wilt verbouwen, is de tip van Sinnema. Je kunt de vogels nog vrij makkelijk verplaatsen, want de kuikens roepen zo hard dat de ouders ze wel vinden.
Er gelden ook enkele regels voor mensen die hun huis verbouwen en dan een vogelnest tegenkomen, geeft Paul Westerbeek van Provincie Fryslân aan. Van nesten moet je afblijven. "In Nederland hebben we de wet Natuurbescherming. Daarin staat dat je nesten van vogels niet mag vernielen of beschadigen. Als je dat in het broedseizoen doet, heb je de kans dat het legsel mislukt en dat op die manier de vogels doodgaan."

22.500 euro boete

Het is dan ook verboden. "De boetes zijn niet mals", zegt de ecoloog. "Het komt neer op maximaal 22.500 euro." Als er mogelijk beschermde soorten in het huis zitten, kun je een quickscan doen, zegt Westerbeek. Er zijn vogels die het hele jaar beschermd zijn, anderen zijn dat alleen in de broedtijd.
"Voor de gierzwaluw en de huismus geldt: ook in de winter afblijven. Maar de koolmees, witte kwikstaart of spreeuw maken ieder jaar een eigen nest. Als je dan in de winter het nest weghaalt, heeft het verder geen gevolgen", zegt Westerbeek.
Paul Westerbeek van Provincie Fryslan over de regels van het verbouwen van je huis