Terschellinger stichting in actie voor een veilige zwemtrap

Stichting Achter Dam wil een veilige zwemtrap bij West-Terschelling
Stichting Achter Dam zet alles op alles om een veilige zwemtrap voor elkaar te krijgen bij de havendam van West-Terschelling. De huidige vlonder is te onveilig, zegt Eke van Mansvelt.
Het buitendijkse Wad en strand bij de havendam is voor eilanders al jaren een populaire plek om te zwemmen. Maar om het water in te komen moet gebruik worden gemaakt van een wiebelige vlonder die volgens Stichting Achter Dam lang niet veilig is.
"Nu moet je over de stenen, dat is vreselijk glad en eng, met zeepokken en schelpjes erop. Wij willen meer veiligheid", zegt Van Mansvelt, secretaris bij Stichting Achter Dam.
De constructie zou vervangen moeten worden door een betonnen trap met een leuning. "Wij zwemmen er al jaren. We wilden deze winter doorzwemmen, maar toen werd de trap weggehaald. Zo kwamen we op het idee: waarom komt er niet een vaste, betonnen trap?", zo dacht Van Mansvelt.

Uitkomst voor zwemmers

Het zou vooral voor oudere mensen een uitkomst zijn. "Ik zag in de zomer oudere mensen met een handicap bij de trap. Ook iemand die ook op de fiets bijna tot de trap ging. Dat is veel te gevaarlijk. Er komen algen en wieren op. Met storm ging de trap drijven en dan klapte de trap tegen de dijk. Kom er dan maar weer eens op als je in het water ligt."
Ook voor toeristen zou het beter zijn. De plek is juist geschikt om te zwemmen, omdat de stroming niet zo sterk is en het er ook niet al te diep is.
Eke van Mansvelt van Stichting Achter Dam
De vergunning daarvoor is al binnen, maar het geld nog niet. In totaal moet er 16.000 euro op tafel komen. Daarvan kan 13.000 euro met subsidies worden geregeld, maar dat betekent dat er maar liefst 3.000 euro bij elkaar moet worden gespaard.
"We hebben subsidie van Mienskip gekregen en de gemeente, rederij en een familie hebben bijgedragen, maar het was nog niet genoeg. Met de oorlog in Oekraïne is alles veel duurder geworden. We moeten wat meer bij elkaar krabben."

Actie om geld op te halen

De stichting is een flyeractie begonnen. "We gaan met een folder langs de deur. We zijn begonnen met zo'n 80 man die er in ieder geval zwemmen en we hopen op wat bedrijven."
Als het geld bij elkaar is, dan moet de aanleg ook nog goed verlopen. "Voor de aannemer is het wel spannend om de trap te storten, want je moet wachten op eb. We hopen dat het misschien in augustus zou kunnen. Ik durf het niet precies te zeggen."