Actie verloskundigen tegen het kabinet: "In het ziekenhuis word je een nummer"

Verloskundige Marije Mink van It Bertehûs in Akkrum © It Bertehûs
Verloskundigen in het hele land voeren maandag opnieuw actie tegen de bekostigingsvorm die het kabinet wil invoeren. "Als we dit verliezen, verliezen we meer dan ons lief is", zegt Marije Mink, zelf verloskundige.
Friese verloskundigen staken tegen plannen van het kabinet
Mink werkt bij praktijk It Bertehûs in Akkrum en is ook woordvoerder van Friese verloskundigen. It Bertehûs in Akkrum is maandag alleen maar voor spoedgevallen en bevallingen te bereiken. De medewerkers doen geen bezoeken, verwerken geen bloeduitslagen en geven geen antwoorden op mails.
"In Fryslân geeft iedereen er zijn eigen invulling aan. Een aantal praktijken heeft een spreekuur afgezegd, bijvoorbeeld. Onze praktijken zijn voor een groot deel afgezet met rode linten en spandoeken", vertelt Mink.
© Verloskundigenpraktijk it Bertehus
De actie is gericht tegen het voorstel van minister Ernst Kuipers over het bekostigen van hun werk. Dat zou volgens de verloskundigen betekenen dat niet zij, maar de ziekenhuizen in de toekomst de bevallingen organiseren. Dat betekent voor hen minder werk, maar vooral ook dat vrouwen voor de bevalling en het traject daarvoor niet meer in hun eigen buurt terecht kunnen.

Wie betaalt, bepaalt

Mink probeert het uit te leggen: "Het doel van het 'integrale bekostigen' is dat er één pot geld komt, dat verdeeld wordt door de grootste zorgaanbieder. Het is natuurlijk: wie betaalt, bepaalt."
En daar zit een probleem, denkt ze. "We geloven niet dat we ons werk kwijtraken, de verloskunde blijft wel. Maar wat wel gebeurt is dat als alle zorg onder het ziekenhuis zou vallen, dan vallen de vrouwen in verwachting ook onder de ziekenhuiszorg. Dan hebben ze niet de keuzevrijheid waar ze willen baren en met wie."
Als je in het grote ziekenhuis komt, dan ben je toch meer een nummer.
Verloskundige Marije Mink
Op dit moment kunnen vrouwen kiezen naar welke praktijk zij willen. "Daar bouwen ze maanden een band op met de verloskundigen. Er is vertrouwen, je weet hoe iemand wil bevallen en je maakt daar een plan voor. Als je in het grote ziekenhuis komt, dan ben je toch meer een nummer."
Minister Kuipers is van plan om het financieren van de geboortezorg te hervormen. "Dat betekent ook voor ons dat onze praktijken, ondernemerschap en functie een andere vorm krijgen." Daarom willen de medewerkers een statement maken.

Debat in de Kamer

"Tot nu toe heeft minister Kuipers nog niet gereageerd in een vorm die wij wensen. Omdat de Tweede Kamer morgen debatteert over deze bekostigingsvorm, willen wij proberen deze keuze tegen te houden."
© Verloskundigenpraktijk it Bertehus
Verloskundigen zien geen andere mogelijkheid meer dan het neerleggen van het werk. Want als de organisatie van de geboortezorg bij de ziekenhuizen komt te liggen, zal dat grote gevolgen hebben voor de volgens de verloskundigen laagdrempelige zorg in de wijk.

Uniek systeem

Een petitie tegen de plannen is landelijk al meer dan 192.000 keer getekend. "Dinsdag is een spannende dag voor ons", zegt Mink. "We hebben zo'n uniek systeem. Over de hele wereld kijken zij naar ons, hoe we het doen. Dat maakt het zo dubbel."
Petra Kortekaas en Sandra Bouma
Petra Kortekaas van verloskundigenpraktijk De Vroedschap in Oosterwolde doet ook mee aan de actie, al wordt er wel doorgewerkt. "We laten onze zwangere vrouwen niet in de steek."

'Doorheen gehamerd'

De deur is wel symbolisch met lint afgezet, want Kortekaas vindt het wel een belangrijke zaak. "Er waren al meerdere acties en we zijn naar het Malieveld geweest, maar het lijkt alsof de trein gewoon doordendert. We hebben het idee alsof we er mogen gewoon doorheen gehamerd worden."
Moeder Sandra Bouma hoopt ook dat de plannen worden geschrapt. "Een thuisbevalling is gewoon heel fijn, dan hoef je niet ver te reizen. Nu lijkt het alsof de keuze voor je gemaakt wordt. In een ziekenhuis worden de keuzes meer opgelegd, thuis bevallen heb ik als veel prettiger ervaren."
Het is niet de eerste keer dat verloskundigen in actie komen. Zo werd er begin april ook al geprotesteerd, dat ook in Kollum werd gesteund door de praktijk van Eke van der Molen: