Terschellinger dieven geven anoniem verkeersborden terug: "Zeer geslaagde actie"

Inleveractie gestolen verkeersborden op Terschelling "zeer geslaagd"
Gestolen verkeersborden vormen een groot probleem op Terschelling. Het kost veel geld en daarom heeft gemeente iets bedacht: dieven konden maandag borden inleveren zonder dat ze straf krijgen.
© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Gemeente Terschelling merkte in de afgelopen tijd gemerkt dat er vaak borden worden weggehaald. Dat kost niet alleen al snel 300 euro per bord, het kan ook voor verkeersonveilige situaties zorgen. De diefstal en het in huis hebben van een bord is strafbaar: het kan een boete van minstens 200 euro en een strafblad opleveren.
De terugbrengactie is eenmalig opgezet, een uitzondering dus. Gestolen borden konden maandag tussen 08.00 en 15.00 uur worden ingeleverd aan de Nieuwedijk 10 of bij de campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Burgemeester was eerst tegen

"Ik moet eerlijk zeggen dat het niet mijn idee was", zegt burgemeester Caroline van der Pol. "Ik was in eerste instantie een tegenstander van deze actie. Ik dacht: hoe dan, gratis schoonheid? Maar het werkt."
Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Want al voor de inleverdag hebben eilanders borden teruggebracht. "Er zijn wat borden ingeleverd bij onze buitendienst, de politie en het Maritiem Instituut. Dus ze kunnen gewoon ingeleverd worden zonder dat er maatregelen tegenover staan. Maar vanaf dinsdag is dat anders. Dan hangt je een stevige boete boven het hoofd."

Hoofdweg

Het idee kwam bij het projectteam van de werkzaamheden aan de Hoofdweg en het communicatieteam vandaan. "Er verdwenen zoveel verkeersborden en dat zorgde voor hele onveilige situaties", legt de burgemeester uit.
Tot halverwege juni wordt er op Terschelling gewerkt aan het veiliger maken van de Hoofdweg. Er worden meerdere kruisingen aangepakt en er zijn alternatieve routes ingesteld. De gemeente concludeerde eerder al dat fietsers zich lang niet altijd houden aan de omleidingen.
Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling
"Elk bord kost om en nabij de 300 euro. Los van de borden en de kosten zorgt het gewoon voor onveilige situaties als je verkeersborden weghaalt. Hoe haal je het in je hoofd, zou ik zeggen?"
Van de Pol kan er niet veel begrip voor opbrengen. "Het kan toch niet zo zijn dat je verkeersborden gaat stelen en denkt dat dit leuk is. Houd nou toch op. Toch is ze blij dat de inleverdag - nu al - een succes is. Zij hoopt dat de anonieme inleveractie de eilanders aan het denken zet.
Voor een grapje leuk, maar als dat in de dertigtal loopt of meer, dan wordt het gewoon vervelend en kostbaar.
Wethouder Sietze Haringa van Terschelling
Wethouder Sietze Haringa denkt dat de borden ook in de rugtassen van toeristen verdwijnen. "Mensen komen hier naar het eiland en we hebben souvenirwinkels zat, maar kennelijk is ook een verkeersbord een souvenir. Voor een grapje leuk, maar als dat in de dertigtal loopt of meer, dan wordt het gewoon vervelend en kostbaar. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk ook gewoon dat het niet gastvrij is naar de mensen die je op tijd wilt waarschuwen, maar ook gevaarlijk kan zijn."

Afzetborden, kegels en busbord

Volgens projectleider civiele techniek Dorien de Leeuw van de gemeente Terschelling is de actie een groot succes. "Het is een zeer geslaagde actie geworden. Er zijn 28 verkeersmiddelen ingeleverd. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar borden zijn."
Ze somt op wat het wel zijn: "Een rood-wit afzetbord, kegels, een urenbord van de bus. Die zijn bijvoorbeeld ook ingeleverd. Dat zijn natuurlijk niet allemaal precies de verkeersborden die wij zochten, maar we zijn heel blij met de vangst."
Verslaggever Lennard Geerts was bij de inleveractie op Terschelling