Friese sponsorloop haalt 12.500 euro op voor VR-brillen kankerpatiënten

Sponsorloop levert 12.500 euro op voor VR-brillen voor kankerpatiënten
De ONF Zorg voor kanker Sponsorloop heeft zondag 12.586 euro opgeleverd. Twintig hardlopers maakten een estafettetocht van 110 kilometer langs vier Friese ziekenhuizen.
De estafettelopers © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De estafette werd georganiseerd door het Oncologisch Netwerk Friesland. Bij dit netwerk zijn de Friese ziekenhuizen aangesloten, net als Pathologie Friesland en Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF). Van elke organisatie liepen of fietsten er medewerkers mee.

Langs de Friese ziekenhuizen

De estafetteloop was 110 kilometer lang en begon in Leeuwarden. Daarna kwamen zorgverleners bij de ziekenhuizen in Drachten, Heerenveen, Sneek en Leeuwarden langs. De finish was bij het RIF.
Sponsors en donateurs konden de deelnemers steunen met een geldbijdrage. Het oncologisch netwerk wil met de opbrengst VR-brillen kopen. Die kunnen in het ziekenhuis door patiënten worden gebruikt: in een virtuele wereld kunnen zij hun eigen pijn of zorgen even vergeten.

Pijn en zorgen vergeten

Zo'n VR-bril kan niet worden betaald uit het reguliere zorggeld. Maar toch is zo'n hulpmiddel belangrijk om te ontspannen, zegt initiatiefneemster Hiltje de Graaf. Zij is internist en oncoloog in ziekenhuis MCL.
"Je kunt daarmee informatief zijn, bijvoorbeeld iets vertellen over het ziekenhuis of instructies geven. Bij angsten is er een angstprogamma om te ontspannen." Het doel is om 50.000 euro aan donaties en sponsorgeld te verzamelen voor apps, training en brillen.