Aant-Jelle Soepboer: "Fryslân moet Friese taalgebieden in Duitsland helpen"

Provincie Fryslân moet de kleine Friese taalgebieden in Duitsland helpen, vindt FNP'er Aant-Jelle Soepboer. Hij schrikt van berichten dat het onderwijs in het Noordfries achteruitgaat.
Aant-Jelle Soepboer © Omrop Fryslân
Soepboer, net wethouder in Noardeast-Fryslân geworden, zei dit afgelopen weekend op het Friesendoarpen: de driejaarlijkse ontmoeting van Friezen uit Noord-, Ost- en ús Fryslân op het eiland Helgoland.
Als ons Fryslân kan helpen door samenwerking of politieke druk, dan moeten wij dat volgens Soepboer vooral niet laten.
Aant-Jelle Soepboer van de FNP
Het gaat hem aan het hart, zegt hij. "De andere kant van het verhaal is wel dat wij zelf ook nog veel te doen hebben en er wel om moeten denken dat zo'n lot ons niet te wachten staat. Het Fries is te groot om ons er iedere dag zorgen over te maken, maar te klein om ons dat te laten toestaan. Dus wij moeten er bewust mee omgaan en de andere Frieslanden helpen met de taalemancipatie."

Zeezieke muzikanten

Soepboer had een dubbeldrol op de rode rots in de Duitse bocht. Hij was daar als politicus, maar ook als muzikant van de band Baldrs Draumar, voor de presentatie van een nieuw interfries lied. De reis naar het eiland op zaterdag was niet meegevallen: de golven gingen toen zo hoog dat hij en de zanger van de band zeeziek werden.
Er was meer inbreng uit Fryslân op Helgoland. Op zaterdagavond draaide de film Stjer van De Hûnekop in de Nordseehalle met Duitse ondertitels. Die film kon niet alle 200 deelnemers tot het einde bekoren. De zaal zat aan het eind voor een derde deel vol. De volhouders applaudisseerden wel voor de Friese komische crimi.
Op zondag openden de Friese dansers de slotmanifestatie voor het gemeentehuis van het eiland. Het was voor de 20 dansers het eerste optreden in drie jaar tijd. Dat ging niet helemaal zonder problemen. De accordeonist brak haar pink op de heenreis en werd op het Helgolander ziekenhuis in het gips gezet. De muzikale begeleiding kwam daarom van een iPhone af.