Brandweer Echten is met nieuw boothuis aan Tsjûkemar klaar voor flitshulp

De brânwacht fan Ychten hat in nij boathûs oan de Tsjûkemar krigen
De brandweer van Echten heeft een nieuw boothuis in gebruik genomen. Daarmee kunnen ze als de bliksem op een noodoproep reageren. De kazerne is nu nog dichter bij het boothuis, waar permanent een boot klaarligt voor inzet.
De brandweer van Echten moet over een groot watergebied toezicht houden. Met de boot zijn ze eerder ter plaatse. Eerder lag die in Lemmer en de laatste tijd in Oosterzee. Het boothuis is gebouwd bij het monumentale gemaal aan de Tsjûkemar in een stijl die daar bij past.

Makkelijker met brancard

Een ambulance kan veel makkelijker bij de boot komen, legt ploegleider Ale de Jong uit.
Hij zegt: "We hebben een steiger aan laten leggen, waar de ambu goed bij kan. De brancard kan nu naast de boot komen. Mocht het heel kritisch worden met een slachtoffer, die stabiel moet of de golven zijn te hoog, dan hebben we de mogelijkheid om de boot in het boothuis te leggen. De brancard kan hier ook nog steeds heen om de persoon makkelijk over te laden en de behandeling binnen te doen."
Het is het tweede boothuis van Veiligheidsregio in Fryslân, maar wel de grootste. Fryslân is daarmee weer wat veiliger geworden, zegt clusterhoofd Piet van der Vlist.
"Zeker. We zijn nu aan het water. Dat is wat we willen en we hopen dat we hier, met name op het Tsjûkemar, snel onze hulp kunnen bieden. Er komt steeds meer scheepvaart en het wordt drukker op het water. Dus de hulpvraag gaat steeds groter worden."
Het boothuis werd geopend door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren en adjunct-commandant Marinus van de Velde van Brandweer Fryslân.