Verwaaide veldmuisjes bezorgen Marcel van Kammen een natuurfotoprijs

De winnende foto © Marcel van Kammen | Groene Camera
Fotograaf Marcel van Kammen uit Hurdegaryp is overall winnaar geworden van de Groene Camera Natuurfoto van het jaar. De Groene Camera is een natuurfotowedstrijd in België en Nederland.
Marcel van Kammen had de beste foto in de categorie 'Zoogdieren, reptielen en amfibieën', kreeg twee eervolle vermeldingen en werd algemeen winnaar van de zeven categorieën.
Op de prijswinnende foto staan een paar veldmuzen die door een noordwesterstorm en hoogtij hun veilige plekje hebben verlaten en schuilen op de pier van Holwerd. Ze kruipen dicht tegen elkaar aan.
Om de foto te maken is Van Kammen zelf in de luwte van een auto gaan liggen. Met een telelens heeft hij een close up foto kunnen maken, zonder de muisjes te verstoren.

'Uniek beeld'

"Een prachtige foto die een bijna menselijk afzien toont door de verwaaide vachtjes en de dicht bij elkaar gekropen lijfjes", zo schrijft de jury. "De muisjes zijn duidelijk beland op een plek waar ze eigenlijk niet thuishoren, schuilend op het ruige, door mensenhanden gemaakte grensbeton. Een uniek beeld."
De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en het Museon-Omniversum. De wedstrijd eindigt met een tentoonstelling van meer dan 70 foto 's. Naast een trofee en de eer heeft Van Kammen ook een geldbedrag gewonnen. Er waren meer dan 6.500 inzendingen.