De St. Gertrudiskerk van Baard wordt een cultureel centrum

De St. Gertrudiskerk van Baard wordt een cultureel centrum
De kerk van Baard is niet langer van de kerkelijke gemeente. Onder beheer van de nieuwe Stichting Gertrudis Beheer Baard moet het een cultureel centrum worden.
De kerkelijke gemeente is zondag voor het eerst te gast in hun voormalige gebouw. Al tientallen jaren kerken Yge Valk en zijn zoon Gilbert in het kerkje uit de 19de eeuw.
"Dan namen we stiekem een Donald Duckje mee", lacht Gilbert. "Onder de mooie verhalen kon ik mijn eigen verhaal lezen. Zo kwam ik de dienst wel door."
"Je kunt er wel wat van zeggen, maar ik had wel graag dat ze stil zaten. Dat is niet altijd even makkelijk", zegt vader Yge, die rentmeester is. Hij overhandigt de sleutels van het gebouw aan zijn zoon.

Godshuis in de verkoop

Vergrijzing en een kerk die steeds lager raakt zorgen over de toekomst. De kerk is eigenaar van meerdere percelen land. Vorig jaar verkocht de kerk het kaatsveld al aan een andere stichting.
"Je ziet dat het niet meer goed loopt. Er komen minder mensen en de mensen die functies vervullen worden ouder. Dan begin je na te denken over de toekomst. Je wilt de kerk wel voor het dorp behouden", aldus Yge Valk.
De St. Gertrudiskerk van Baard © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Ook de kerk, het kerkhof, het kostershuis en de stukken land van de kerk worden nu voor een symbolisch bedrag verkocht aan de nieuwe Stichting Gertrudis Beheer Baard.
De kerkbanken zijn vertrouwd terrein voor deze Baarders © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Zoon Gilbert weet nog niet precies welke activiteiten er in de kerk plaats gaan vinden in de toekomst. In samenwerking met onder meer hogeschool NHL Stenden worden de mogelijkheden nog onderzocht. Zeker is in ieder geval dat de kerk niet met het dorpshuis gaat concurreren.

Beheer blijft in Baard

Het is voor de kerk belangrijk dat het eigenaarschap van de kerk in eigen dorp blijft. Yge Valk: "De gebouwen en de bezittingen zijn bijeengebracht door oud-Baarders. Je wil niet dat dat in handen komt van iets uit Holland, bijvoorbeeld."
De kerk van Baard is gebouwd in 1876. Bekend is dat er al sinds de 13e eeuw een kerk stond, al volgde verschillende keren nieuwbouw. In de katholieke tijd viel de kerk onder het decanaat Winsum. De band met Winsum bleef, de dominee werd gedeeld. De hervormde gemeente van Baard ging in 2006 met Winsum en Easterlittens op in streekgemeente Lank Meamert.
Aart Terpstra, die al lange tijd betrokken is bij de kerk, is ook blij met het besluit: "Er zijn nu mensen gevonden die de schouders eronder willen zetten. We hebben alle leden eerst geïnformeerd. Iedereen was unaniem voor."
Het interieur van de kerk in Baard © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Voor de kerkelijke gemeente en het kerkhof zal er niet veel veranderen. De hervormde kerk kan kosteloos in het gebouw blijven kerken. De kosterswoning wordt nu al verhuurd en de pacht die de boeren voor het gebruiken van het land betalen, kan vanaf nu worden gebruikt voor bijvoorbeeld verbouw en onderhoud van het gebouw.
Verslaggever Earryt Sijens bij de kerk van Baard
Het hoofddoel is het beheer en behoud van de kerk, zegt Gilbert Valk. "Ik ben penningmeester, daar ga ik mee bezig. Het zou mooi zijn als er mooie dingen plaatsvinden en het levendig blijft. Mijn vader kwam hier, later ik en nu mijn kinderen. Ik hoop dat het in de toekomst zo verder gaat."