Nieuw woonconcept Techum: Buurblok least huizen aan WoonFriesland voor verhuur

Een feestelijke ochtend © Buurblok
In de Leeuwarder wijk Techum zijn tien huizen opgeleverd in een nieuw concept: de huizen wordt door Bouwgroep Dijkstra Draisma en Stichting Wocozon least aan WoonFriesland, die ze in de sociale huur zet.
Zaterdagochtend zijn de sleutels van de eerste tien woningen van het nieuwe woningconcept Buurblok overhandigd aan de nieuwe bewoners. Buurblok is een samenwerking van Dijkstra Draisma en Wocozon, een stichting die zich bezighoudt met het verduurzamen van huizen.

Duurzaamheid

Wocozon en Dijkstra Draisma hebben de woningen zo gebouwd dat ze geen energie kosten, maar zelf opleveren. Zij zijn aangesloten op een blokwarmtenet, worden met een warmtepop verwarmd en hebben zonnepanelen die stroom en warmte opleveren.
Door het leasen van de huizen wordt het woningbezit van sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland niet gevreesd. Het gaat om huizen aan It Hoarnsket en Stâlpaad.
Bij het concept horen ook twee elektrische auto's die door de tien bewoners gedeeld worden. De auto's zijn te reserveren met een app. De nieuwe bewoners hebben zaterdag uitleg gekregen over hun nieuwe huis en de technische snufjes die erin zitten.