Grote kater voor Oldepop: Tino Martin en Waylon komen niet opdagen

© Omrop Fryslân
Een flinke kater voor Oldepop in Leeuwarden: van de vier headliners op het festival kwamen er twee niet opdagen. Waylon kwam niet op het toneel vanwege het weer, Tino Martin zei stemproblemen te hebben.
Volgens Bobby Veenstra van de organisatie van Oldepop (eerder bekend als Helemaal Hollandsch) gaat het om overmacht. Op sociale media laat het team achter het festival weten 'ongekend teleurgesteld' te zijn.

Slecht weer en stemproblemen

Door de weersomstandigheden kon het optreden van zanger Waylon niet veilig worden neergezet. De crew was al wel op het Oldehoofsterkerkhof, maar die heeft besloten dat het vanwege de regen en wind niet kon. De band was onderweg, maar is dus ook niet gekomen. Dat ze het niet aandurfden is een kwestie van accepteren, zegt Team Oldepop.
Vlak daarna liet het management van Tino Martin weten dat zijn optreden ook niet door kon gaan, omdat de zanger stemproblemen zou hebben.

Juridisch onderzoek

Voor de bezoekers was het een zware dobber. Jeroen van der Boom en René Froger waren er wel, net als de Friese band Stageline. Maar dat twee van de grote namen misten, schoot veel mensen in het verkeerde keelgat.
Het podium waar Tino Martin en Waylon hadden moeten staan © Oldepop
Sommigen zijn sceptisch, omdat Tino Martin eerder op de avond nog wel een ander optreden had, voor een bedrijf in Nijmegen.
De organisatie van Oldepop wil niet veel zeggen over of ze de redenen geloven of niet. Team Oldepop zoekt nu uit hoe het juridisch zit, om te kijken of ze nog geld terug kunnen krijgen. Er zijn duizenden euro's betaald voor de artiesten.
Het is niet de eerste keer dat een Leeuwarder festival met een gat komt te zitten door volkszanger Tino Martin. Vorig jaar zou een optreden van hem worden uitgezonden op Bevrijdingsfestival Fryslân. Maar zijn zang was vals en sommigen dachten dat hij borrel teveel op had.
Het festival koos voor een alternatief en Tino Martin bood zijn excuses aan. Hij zei dat het slechte optreden kwam doordat hij nog opknapte van het coronavirus.
Op sociale media schrijven sommige bezoekers het 'waardeloos' te vinden en dat ze het gevoel hebben te laat bericht te hebben gekregen van de organisatie.

Teleurgesteld publiek

Het had gemeld moeten worden bij de kassa, direct nadat bekend was dat de artiesten niet zouden komen, schrijft iemand. Een ander vindt het jammer te veel consumptiemunten te hebben gekocht, in de veronderstelling dat het programma veel langer zou duren. De munten werden niet teruggenomen.
© Oldepop
"Het is moeilijk om in woorden uit te drukken hoe teleurgesteld, terneergeslagen en verdrietig wij zijn over de verloop van deze omstandigheden. Hierdoor begrijpen wij ten zeerste hoe dit ook voor jullie voelt. Begrijp ook dat wij, net als jullie, hier een flinke kater aan overhouden en van een koude kermis thuiskomen", zo liet de organisatie van Oldepop zaterdag in een verklaring weten.

Gratis naar 90's XXL

De organisatie werkt aan een oplossing, zegt Veenstra. Publiek dat vrijdag aanwezig was en dus niet kreeg waar het voor betaald heeft, wordt gecompenseerd. Mensen kunnen zaterdag gratis naar het 90's XXL feest als zij hun Oldepop-kaartje laten zien.