Fotoproject 'Welkom in Heechterp' moet het imago van de wijk verbeteren.

Met het fotoproject 'Welkom in Heechterp' willen vier fotografen de Leeuwarder wijk Heechterp een gezicht geven. Aanleiding is de sloop van 24 flats in de wijk.
Als er over de wijk Heechterp in Leeuwarden wordt gesproken of geschreven, gaat het vaak over armoede of criminaliteit. De wijk is na de Tweede Wereldoorlog snel uit de grond gestampt. De woningen zijn verouderd.
Tussen nu en tien jaar worden 24 flats gesloopt en vervangen door nieuwe, kleine woningen. Dit gegeven was voor vier Leeuwarder fotografen de aanleiding voor het fotoproject 'Welkom in Heechterp'. Met dit project willen de fotografen aangeven dat het niet om stenen gaat, maar om mensen.
Fotodocumentaires
Dat er 24 flats gesloopt worden, heeft veel impact op de wijk, vooral op de bewoners. De vier fotografen - Menno de Boer, Ton Groot Haar, Dineke Kaal en Elske Riemersma - hebben zich verdiept in de wijk. Ze hebben uitgezocht wie er wonen, wat hun achtergrond is en wat hun dromen zijn. Met die informatie hebben ze fotodocumentaires gemaakt, waarbij iedereen een eigen invalshoek heeft gekozen.
Elske Riemersma heeft zich toegelegd op voedsel in de verschillende culturen, terwijl Menno de Boer foto's heeft gemaakt van hoe de mensen hun verjaardag vieren. Dineke Kaal heeft mensen gewoon op straat aangesproken en gefotografeerd.
Kinderen maken foto's
Ton Groot Haar is naar de Plataanschool gegaan en heeft groep 7 en 8 in tien lessen meer geleerd over het maken van foto's. Daarna zijn de kinderen in duo's naar oudere inwoners van de wijk gegaan en hebben ze foto's gemaakt.
Groot Haar zelf zette tien kinderen op de foto. Een van hen is de 11-jarige Mohammed Ziani. Zijn ouders komen uit Marokko, maar hij is geboren in Leeuwarden en helemaal vergroeid met de wijk. Hij gaat er naar school, voetbalt er en kent bijna iedereen die er woont.
Mohammed kan goed onder woorden brengen wat hij zo mooi vindt aan Heechterp: "Het is gewoon een mooie wijk, met vriendelijke mensen, pleintjes, speeltuinen en een Johan Cruijffcourt waar je kunt spelen en voetballen, er is mooie natuur en ik zou willen dat Heechterp bekender is en dat het een hogere rang krijgt."
Foto op in flat
De portretfoto van Mohammed - in een pak dat hij speciaal heeft gekocht voor een Marokkaanse bruiloft - komt ook groot op een van de flats die gesloopt wordt te hangen. Hij heeft de plek zelf uitgekozen: "Bij een kruispunt aan het begin van de wijk. Dus iedereen die de wijk inrijdt, ziet mij dan. Dat vind ik leuk."
Groot Haar legt uit dat er op nog negen andere flats grote portretfoto's van vier bij zes meter komen te hangen. "Daarmee worden die flats beeldbepalend in de wijk."
Naast fototentoonstellingen in het wijkcentrum en buiten op verschillende pleintjes, is er ook een boek verschenen met alle foto's. De ondertitel van dat boek is 'De rijkste wijk van Nederland' om aan te geven dat rijkdom niet zit in geld en materieel bezit, maar in talent, gastvrijheid, mee willen doen en vriendelijkheid.
De inwoners van Heechterp hebben met het project letterlijk een gezicht gekregen en dat was precies het doel van de makers. "Het is geen armoedewijk of Vogelaarwijk. Het is een wijk met mensen zoals jij en ik", benadrukt Groot Haar.
Het fotofestival "Welkom in Heechterp" loopt nog tot en met zondag 3 juli. Meer informatie is te vinden op www.welkominheechtrp.nl
In ons programma Buro de Vries is op zondag 29 mei een lange reportage te horen met Mohammed en Ton Groot Haar.
Welkom in Heechterp