Een stukje Frankrijk bij Foudgum: het betrekt de burger bij biodiversiteit

Zonnebloemen langs de weg © ANP
Bij Foudgum en het Stienzer Aldlân moet over 9 kilometer een lint van zonnebloemen komen. Een Frans sfeerbeeld in Fryslân, met als doel om de burger bij de biodiversiteit en het boerenwerk te betrekken.
Het gaat om een initiatief van Agrarisch Collectief Waadrâne en Werkgroep Twirre. Er zijn op dit moment twee percelen bij Fougdum en Stiens, maar er is ruimte voor meer boeren om zich te melden.

Crowdfunding

Het geld om het lint in Noord-Fryslân voor elkaar te krijgen moet opgehaald worden via crowdfunding. Mensen kunnen een of meer meters aan zonnebloemen doneren. ' Zo worden zij ook betrokken bij het werk van Waadrâne.
Secretaris Gerard Fokkema van Waadrâne legt uit dat het plan groepen bij elkaar moet brengen. "De burger vindt weleens wat van de boer en de boer weleens van de burger. Wij zeggen: je moet er verbinding zoeken. Om samen wat te doen voor de biodiversiteit en de streek."
Secretaris Gerard Fokkema van Waadrâne
Voor de boer levert het geld op, maar het kost ook wat. "Dus de insteek is dat het kostenneutraal is en dat er zo iets voor het biodiversiteit kan worden gedaan. Het land kan niet worden gebruikt voor de productie van veevoer of voor gewassen die de akkerbouwer weer kan verkopen, maar dat hopen we met crowdfunding te compenseren."
De boer heeft zelf de keuze in wat hij met de zonnebloemen wil. "Wij hebben ervoor gekozen om eerst om percelen mais heen te zaaien. Boeren mogen het meespitten voor veevoer, maar mogen het ook laten staan voor de winter."

Zonnebloem moet de burger overhalen

Naar voorbeeld van andere regio's wordt er met zonnebloemen begonnen. "Er zijn wel meer inheemse bloemensoorten die meer voordelen hebben, maar de zonnebloem heeft een grote aantrekkingskracht op de burger. Dus hopelijk wordt het zo'n succes, dat we kunnen variëren in mengsels."