Leeuwarder verdacht van invoeren van bijna 600 kilo cocaïne

Synthetische drugs © ANP
Een 40-jarige man uit Leeuwarden zit vast omdat hij wordt verdacht van het invoeren van 597 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De drugs werden op 3 mei onderschept door de Belgische autoriteiten.
De Leeuwarder werd een dag later aangehouden. Hij kwam in beeld na een onderzoek van de politie Noord-Nederland. De politie kwam daarin het drugstransport op het spoor na het kraken van versleutelde berichten.

Synthetische drugs

De man blijft de komende negentig dagen vastzitten. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem niet alleen van het invoeren van cocaïne, maar ook van het opzetten van laboratoria waarin synthetische drugs worden geproduceerd.
De Leeuwarder zou ook betrokken zijn bij een drugslaboratorium in Miedum dat in januari 2021 werd ontmanteld. Daar werden ook grondstoffen voor de productie van methamfetamine (een synthetische drug) aangetroffen.

Nog twee Friezen aangehouden

Naast de Leeuwarder zijn ook een 50-jarige man uit Drachten en een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Zij zijn weer vrijgelaten, maar blijven verdachten in de zaak.
Het OM en de politie doen verder onderzoek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.