Minder vrachtwagens in Leeuwarder centrum door nieuwe 'hub' aan rand van de stad

Minder vrachtwagens in centrum Leeuwarden
Met het nieuwe logistieke centrum dat aan de rand van Leeuwarden wordt gebouwd, komt er minder groot vrachtverkeer in de binnenstad en zijn er minder verkeersbewegingen.
Zo'n centrum wordt ook wel 'hub' genoemd. De goederen uit de op diesel rijdende vrachtauto's worden daar overgeladen in wagens die geen schadelijke stoffen uitstoten.
"Goederen van verschillende vervoerders worden in de hub gebundeld en die leveren we bij elkaar in één keer aan de ontvangers, zoals Achmea of Rabobank", zegt Suzanne Debrichy van PostNL. "Dat is efficiënter, tachtig procent van de grote vrachtwagens rijden de stad en hebben maar één of twee stops. Dus we vervoeren met z'n allen heel veel lucht."

Efficiënter

Marcel Visser van de provincie is er blij mee. "Vroeger reed er een keer per week een grote vrachtwagen voor het provinciehuis om daar een halve pallet te lossen. Straks rijdt er een kleiner busje met een volle pallet die ook langs de gemeente Leeuwarden rijdt om dus efficiënter te zijn. Dat is ook beter voor de leefbaarheid van de binnenstad."
Een bezorgbus © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Abel Reitsma, wethouder van de gemeente Leeuwarden, hoopt dat de hub een groot succes wordt. Het gaat nu nog om houdbare producten als koffie en kantoorartikelen. "Een volgende stap is horecabevoorrading en versproducten."
Verslaggever Hayo Bootsma sprak met verschillende partijen