Jankobus Seunnenga krijgt Ina Dammanprijs voor vertolkingen Vestdijk-gedichten

Jankobus Seunnenga © Eigen foto
De Ina Dammanprijs gaat dit jaar naar zanger Jankobus Seunnenga voor zijn vertolking van de gedichten van Simon Vestdijk.
De prijs is een bekroning voor de beste studies over Simon Vestdijk of voor goede vertalingen van zijn werk. Volgens de jury vertolkt Seunnenga de gedichten op 'indringende wijze' en daardoor worden ze voor een breed publiek toegankelijk. Hij heeft ze ook op verschillende cd's vastgelegd.
"Het is een mooie erkenning voor waar ik mee bezig ben", zegt Seunnega. "Ik werd een paar maanden geleden opgebeld met de vraag of ik de prijs wilde accepteren. Het bestuur van de Vestdijkkring was het er namelijk unaniem over eens dat ik die prijs moest hebben."
Simon Vestdijk in 1965 © ANP
Andere winnaars zijn Wim Hazeu die een biografie over Vestdijk schreef, schrijver Maarten 't Hart en museum Het Hannemahuis in Harlingen die aandacht besteedt aan de schrijver.
De prijs wordt op 25 juni uitgereikt op het literaire festival Vestdijk in Harlingen. Dan wordt ook de 22ste Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut uitgereikt. Die winnaar is nog niet bekend. De prijs is een beeldje van Ina Damman, gemaakt door Mieke Vestdijk, de vrouw van de schrijver.
Schrijver Simon Vestdijk (1898-1971) werd geboren in Harlingen en groeide daar ook op. De naam van de prijs verwijst naar de roman Terug tot Ina Damman uit 1934 van Vestdijk.
Jankobus Seunnega over zijn prijs