Huisartsen hebben het te druk en voeren actie: "We zijn er helemaal klaar mee"

Húsdokters
Huisartsen zijn woedend en komen in actie. Dat doen ze niet snel, maar het werk wordt ze veel te veel.
Ze hebben niet genoeg tijd meer voor de patiënten, omdat ze alles moeten verantwoorden. En al een poos krijgen ze meer en meer taken, maar steeds minder geld. Op 1 juli demonstreren ze op het Malieveld in Den Haag.
Een huisarts in actie © ANP
Voorzitter van het organiserende comité is Igor Monzón, huisarts in Leeuwarden. "In vergelijking met andere landen worden veel zaken bij de huisarts afgehandeld, de eerste lijn, zodat we niet veel mensen doorsturen naar het ziekenhuis. Maar in plaats dat deze zorg wordt gekoesterd, is er steeds meer op beknibbeld en hebben we er veel taken bijgekregen."

Huisartsen vallen om

Door die overbelasting vallen veel huisartsen om. "We zijn boos dat het zover is gekomen, de ziektekostenverzekeraars hebben er echt een potje van gemaakt. Ik werk vijf dagen per week en ik moet daarnaast nog eens twee diensten erbij doen. Dat is niet menselijk."
Igor Monzón
Ze moeten cijfers van wat ze doen, aanleveren aan de ziektekostenverzekeraars. "De onderliggende gedachte is 'jullie zullen wel ergens een beetje frauderen'. Dat voelt niet fijn en we zouden minder administratieve belasting krijgen, maar dit is juist extra."
De dokters voeren niet graag actie door hun deuren te sluiten. "Maar we zijn er helemaal klaar mee. De bedoeling is dat er een actieweek komt, ook met lokale acties. We zijn ervan overtuigd dat patiënten ook doorhebben dat het niet goed gaat met de huisartsen. Als je huisarts omvalt, is dat voor niemand goed."