Bouwboeren vieren feest door regen: "Maar één druppel is nog geen zwembad"

Bouwboeren blij met de regen
Het is feest bij de bouwboeren, want voor de eerste keer in weken regent het weer. De problemen zijn echter nog niet opgelost, want er is nog veel meer neerslag nodig.
De regen zorgt voor opluchting bij de bouwboeren. Sinds 19 april heeft het niet meer geregend in Fryslân. "Dat terwijl een aantal gewassen net gekiemd zijn," zegt voorzitter van LTO Noord Tineke de Vries.
"In het begin wil je water hebben, want dat is cruciaal voor de vrucht of de groente. Zonder water komt een gewas als uien niet goed tot ontwikkeling. Daar hebben boeren zich uiteraard wel zorgen om gemaakt. Je bent wel iets gewend als boer en je weet dat je het weer niet kunt bepalen, maar toch werd het hoogtijd voor een beetje regen."

"De grond kan het water niet opnemen"

De regen is welkom, maar er mag niet teveel vallen. Dat is ook weer slecht voor de gewassen. "Het probleem is dan dat het gewas juist niets opneemt als het zo droog is. De grond kan het water niet opnemen en stroomt de sloot in."
Het neerslagtekort in milliliters © Omrop Fryslân, Remy de Boer
De regen die valt is echter niet genoeg voor een compensatie van het neerslagtekort, zegt weerman Jan Jonkman. "Als er een maand lang geen druppel regen valt, dan heeft dat veel impact. Er verdampt altijd een paar milliliter per dag en na 30 dagen tekort zit je dan al snel op honderd milliliter. We verwachten de komende dagen nog wel wat, maar dat is lang niet genoeg. Er mag wel meer komen voor de bouwboeren."
Het neerslagtekort door de jaren heen © Omrop Fryslân, Remy de Boer